Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία μιας φωτογραφίας

 Η ιστορία μιας φωτογραφίας

γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 Ήτανε Αύγουστος του’  53 που η Κεφαλονιά ρημάχτηκε από τους φοβερούς καταστροφικούς  σεισμούς, οι οποίοι πήραν βίαια ψυχές ανθρώπων, γκρέμισαν έργα πολιτισμού και ζωής, ανάγκασαν προς φυγή σωτηρίας τους ανήμπορους, μα πάνω από όλα άλλαξαν τη φυσιογνωμία του νησιού μας… 

Στις πόλεις και στα χωριά υπήρξε βοήθεια από πολλούς Έλληνες και ξένους, που γι’ αυτή τη βοήθεια έχουν γραφτεί πολλά και καλά που υπηρετούν τη μνήμη και την ιστορία. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις καλής  δράσης και βοήθειας στο τόπο, που δεν μνημονεύτηκαν, που δεν αναφέρθηκαν, που δεν αποτυπώθηκαν στο χαρτί... μα αξίζει μια ταπεινή αναφορά, έστω μια ελάχιστη αναφορά μνήμης αδελφέ μου, για να μην χάνονται οι αξιοπρόσεχτες πράξεις που οδηγούν και φωτίζουν μονοπάτια στο αβέβαιο  μέλλον μας. 

Μια  τέτοια πράξη ήταν, από τις πολλές που πρόσφερε, η βοήθεια του φαρμακοποιού και καθηγητή Νικολάου Κεφαλά, να διασώσει  το εκκλησιαστικό υλικό της ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής Λεπέδων. Φυσικά, είχε την αμέριστη βοήθεια από τις μοναχές, αλλά η προσωπική εργασία του, ήταν αυτή που ξεπέρασε τα όρια για να φτιάξει μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, ξύλινη, και να στεγάσει το εκκλησιαστικό υλικό, εικόνες και στασίδια, για να μπορεί να λειτουργεί το μοναστήρι. 

Πέρασαν τα χρόνια και ο ναός ξαναφτιάχθηκε και φιλοξένησε το εσωτερικό του εκκλησιαστικό υλικό, η ξύλινη βυζαντινή εκκλησία έκλεισε την πορεία της και εγκαταλείφθηκε. Ήταν ένα κομψοτέχνημα.

 Σε μια μικρή τυχαία πυρκαγιά, που θα έκαιγε λίγα ξερόχορτα, άπλωσε τη φλογερή θέρμη της και έκαψε τη ξύλινη εκκλησία.

Σήμερα,4-9-2019,  του Αγίου Ανθίμου, που γιόρταζε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, θυμήθηκα την ύπαρξη της φωτογραφίας και θέλησα να τη φανερώσω ως καλή μνήμη και εκτίμηση στην κόρη του Νικολάου Κεφαλά, την αγαπημένη μου Ελενίτσα Κεφαλά, επίσης εγγονή του ιστοριοδίφη Ηλία Τσιτσέλη, για να θυμάται την πατρική της προσφορά.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ