Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

…τρομερά σεισμού φοβέρα… 23 Ιανουαρίου 1867 ...και τότε καταστράφηκε και πάλι η επαρχία Πάλλη

 γράφει ο Γεράσιμος Σωτ.Γαλανός

 

… τρομερά σεισμού φοβέρα… 

23 Ιανουαρίου 1867

 και τότε καταστράφηκε και πάλι η επαρχία Πάλλη

Ξημέρωνε  23 Ιανουαρίου  1867, όπου μια ριπή φοβερή  σεισμού, που φαίνεται πως για χρόνια ήταν φωλιασμένη στα έγκατα της κεφαλληνιακής γης, ξέσπασε, κατέστρεψε και πήρε παντοτινά ανθρώπους και έργα τους, σβήνοντας για πάντα την  γήινη παρουσία τους. Τούτο το κακό χτύπησε περισσότερο τις περιοχές: της Πάλλης, της Ερύσσου και της Λειβαθούς.

Μέσα στην ανταριασμένη  χλαλοή, οι φωνές όλο και πλήθαιναν, για σωσμό  και φυγή σ’ άλλα μέρη ασφαλή και στέρεα. Κάποιοι πιο θαρραλέοι ζήτησαν τη βοήθεια της Παναγίας της Κορωνιώτισσας για να σωθεί το νησί, άλλοι, ιδίως  ιερείς, πήραν το φτερό και βουτηγμένο όπως ήταν στο μελάνι, έγραψαν στα μεσόφυλλα των εκκλησιαστικών βιβλίων για την καταστροφή και την απόγνωση του κόσμου.

 

«Έκαμε έναν σεισμό, όπως  εκείνονε τον καιρό

της Σταυρώσεως του Ιησού Χριστού μας».

 

Άργησε να περάσει το κακό. Ρημάχτηκαν οι πληγωμένοι οικισμοί, περισσότερο το Ληξούρι. Σ’ αυτή την ανάγκη το περίσσευμα του πόνου, γίνεται ποίηση, που παρηγορεί, που μνημονεύει και απαλύνει την οδύνη.

  Ένα τέτοιο  ποίημα- επιγραφή χαράχτηκε  ως ενθύμιο πάνω σε πέτρα, ο λαός την αποκαλεί «Πλάκα του σεισμού» και ακόμη σώζεται εντοιχισμένη στον εξωτερικό τοίχο της οικίας του  Μιλτιάδη Καλογηρόπουλου, και μαρτυρά για εκείνες τις μέρες «της Κρίσεως».

 

«ΕΝΘΥΜΟΥ Ω ΔΙΑΒΑΤΑ 

ΤΡΟΜΕΡΑΝ  ΣΕΙΣΜΟΥ ΦΟΒΕΡΑ

ΠΡΟΣΕΧΕ  ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΗΣΗΣ

ΤΗΝ  ΦΡΙΚΩΔΗ ΕΚΕΙΝΗ  ΜΕΡΑ

ΤΗΝ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ 23

ΟΠΟΥ  ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ  Η ΑΤΥΧΗΣ ΠΑΤΡΙΣ»

                                                                  Γ. ΜΗΛΑΣ 1867

 

Ο γράφων πιστός πάντα στην επέτειο του  φοβερού σεισμού δημοσιεύει άγνωστες πηγές σχετικές με τη θεματική,  για να : δοξάζεται η Κυρά του Κόσμου,

 η Παναγιά μας, για το υπερφυές της θαύμα της παύσης των σεισμών, αλλά  και να μνημονεύεται ο άδικος χαμός σε όσους ο σεισμός προξένησε.

Το φυλλάδιο- έκθεση του Νικολάου Ιωσήφ Τυπάλδου, 1868, θεωρείται  σπάνιο, αλλά πολύτιμο για την πληροφόρηση της ιστορίας του σεισμού 1867των  σεισμών του νησιού μας, ιδίως γι’ αυτόν στις 23 Ιανουαρίου 1867. 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΓΑΛΑΝΟΣ

                                                                                                    Ληξούρι, 22 -1- 2020

 


Χωρίς σχόλια
Δημοσιεύτηκε
22/01/2020 στις 13:44
184

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ