Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Δ. Κατερέλος για την απώλεια του Νικ. Μπούκα

 Τώρα που τελείωσαν τα τυπικά "συλλυπητήρια", ας προσθέσω κι εγώ κάποια λόγια σε όσα έγραψε ήδη η Οικογένεια ΤΗΜΟ

Νίκο

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι, σε χαιρετίσαμε

Σήμερα, ήθελα ν’ αδειάσω τη συγκίνηση και τη θλίψη από τον αδόκητο χαμό σου. Θά ’θελα να είμαι εκεί να στα πω. Δε μπορώ. Λυπάμαι. Μα θα στα γράψω

2004, Σεπτέμβρης. Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του ΤΗΜΟ. Ήσουν εσύ, ο πρώτος από τον κόσμο αυτό που με καλωσόρισε. Νόμιζα ότι είχα μπροστά μου κάποιον μόνιμο Καθηγητή, όμως όχι. Είχα μπροστά μου έναν ωρομίσθιο (εντεταλμένους τους είπανε μετά). Έναν ωρομίσθιο, που στα χέρια του πήρε το ρόλο τού να χτίσει ένα Τμήμα στο ΤΕΙ Ηπείρου και εν συνεχεία στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι μόνιμοι πού ήταν; Ας το αφήσουμε! Θερμή υποδοχή, θερμή συζήτηση! Άσχετοι λόγοι δεν επέτρεψαν τότε το να αρχίσω στο ΤΗΜΟ, εσύ όμως συνέχισες…

2007 Ιούνιος. Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ στην Κεφαλονιά. Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου. Σε βλέπω, με βλέπεις, χαιρετιόμαστε σαν φίλοι που είχαν καιρό να βρεθούνε, παρότι είχαμε συναντηθεί μόνο μια φορά. Με ρωτάς, τί γίνεται; Σου λέω. Η άδολη, ανεπιτήδευτη και εγκάρδια χαρά σου δείχνουν την αγάπη σου για το Τμήμα σου. Μου λες τα δικά σου νέα. Περιμένεις διορισμό!

2008 Οκτώβρης. Το ξεκίνημά μου πάλι με σένα διασταυρώνεται. Αυτό ήταν. Μέχρι σήμερα. Μάλλον, μέχρι το 2018 όταν αλλότρια συμφέροντα κι επιδιώξεις διέσπασαν τον κόσμο του ΤΗΜΟ, την οικογένεια του ΤΗΜΟ και μας διέσπειραν στους πέντε ανέμους!

Τί να πρωτοθυμηθώ;

Τις αμέτρητες συζητήσεις για το στήσιμο του Τμήματος;

Τις αγωνίες για την τότε βάση του «10» και τις συνέπειές της;

Τις προσπάθειες για «μεταλλαγή», «μετονομασία», «συγχώνευση», κλπ του Τμήματος, που όλες σκόνταφταν πάνω μας; Εμ! Ήθελαν να το μετατρέψουν σε «Οπτικοακουστικής Τεχνολογίας», λες και το Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ήταν λειψό κι ήθελαν κι άλλο Τμήμα στο ίδιο αντικείμενο, δυο νησιά πιο κάτω!!! Ή μήπως ήθελαν, από τότε, κάτι άλλο;

Τις αγωνίες σου για τις πλημμέλειες των Διοικουσών και των υπαλλήλων τους, που οδήγησαν στην απώλεια τόσων άξιων συναδέλφων;

Τα αυθημερόν πήγαινε – έλα στην Αθήνα; Σε ένα από αυτά, το 2009, γνωρίσαμε ένα τότε μέλος της ΑΔΙΠ (στεγαζότανε στο ίδιο κτήριο με τη ΔΕ του ΤΕΙ), μετέπειτα Πρόεδρο της ΔΕ του ΤΕΙ, θυμάσαι; Και βέβαια θυμάσαι. Εσύ μου το θύμισες!

Την κατάληψη του 2009-2010, όταν οι δυο μας μείναμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας, τους φοιτητές μας, αφού οι άλλοι εξαφανίστηκαν;

Το νέο πρόγραμμα σπουδών του 2010-2011, που βγήκε μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις με τους «καταληψίες»; Εσένα με τους γόνιμους προβληματισμούς σου; Τελικά ένα πρόγραμμα που έβαλε στη σωστή βάση το Τμήμα. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε οι φοιτητές μας, το λένε οι απόφοιτοί μας. Τί άλλη μαρτυρία χρειάζεται;

Και μετά, πάλι φαεινές ιδέες για «οπτικοακουστικές» και τέτοια, αλλά πια με συγχώνευση με άλλα Τμήματα του ΤΕΙ! Από την τότε (2010-2011) Διοικούσα! Πάλι πάνω μας σκόνταψε!

Και μετά, όταν μας έβλεπαν (οι Διοικούσες) ως Τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων (να τους κάνουμε καμιά συναυλιούλα για να φανούνε, να επιδειχτούνε!)

Και μετά, το 2013 με το σχέδιο Αθηνά! Πάλι οι ίδιες ιδέες για συγχωνεύσεις, πάλι από τα ίδια άτομα. Πάλι η ίδια αντίδραση. Οι δυο μας μαζί με το Νίκο το Λάσκαρη, στην Α10 να συντάσσουμε το κείμενο που κράτησε άθικτο το Τμήμα.

Για να φτάσουμε στο 2017 – 2018. Αφού πρώτα διένυσες το δύσκολο στάδιό σου ως Προϊστάμενος του Τμήματος. Αφού πρώτα πάλεψες με όλους και με όλα για να αντιμετωπίσεις μια σειρά από προβλήματα. Ακόμα και τους σεισμούς του 2014! Και το Τμήμα πάντα όρθιο. Λαβωμένο κάποτε, θεραπευμένο με τις προσπάθειές σου, αλλά εκεί.

Τί χρονιές κι εκείνες! Συζητήσεις, έντονες, σκληρές! Σε ώτα μη ακουόντων! Είπαμε, αλλότρια συμφέροντα κι επιδιώξεις! Με τη Διοικούσα. Με τους πολιτικάντηδες. Στο Υπουργείο, στις 18 του Δεκέμβρη του 2017, να κρατάμε το μετερίζι απέναντι σε θυελλώδεις ανταλλαγές επιχειρημάτων, με τον Υπουργό – Πιλάτο στο «άρον άρον σταύρωσον το ΤΗΜΟ»! Μόνοι μας! Χωρίς τη Διοίκηση του ΤΕΙ! Το είχαν ήδη πουλήσει! Με τις επιστολές και τα κείμενα που μαζί υπογράψαμε και ταρακουνήσαμε όσους είχαν στοιχειώδη συνείδηση! Εισπράξαμε και μια μομφούλα από τον τραμπούκο της Διοικούσας (εκ μέρους όλων τους – πλην ενός) αλλά δε μας άγγιξε. Θυμάσαι; Τηλεφωνική συνομιλία στο γραφείο σου με ανοιχτή ακρόαση κι εσύ να τους αποστωμώνεις!

Συγκεντρώσεις στην πλατεία. Πανό στο ΤΕΙ. Συναντήσεις. Υποσχέσεις. Μέχρι να έρθει ο προαναφερθείς Πιλάτος και να στείλει το ΤΗΜΟ να συναντήσει το πεπρωμένο που αυτός και η ντόπια παρέα του, του επιφύλαξε!

Κι ήρθαν «χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στη γάζα». Αλλά η γελοιότητα δεν έχει όρια. Κι εσύ στάθηκες πάντα στο ύψος σου, πάνω από τα χαμερπή ανθρωπάρια που προσπαθούσαν να σε βλάψουν. Μέχρι σήμερα!

Καλό ταξείδι και καλή αντάμωση, συνάδελφε, συναγωνιστή, φίλε και, πάνω απ’ όλα, ΑΝΘΡΩΠΕ

Θα λείψεις, ιδιαίτερα όταν ξαναχρειαστούν καθαρά μυαλά και τίμια χέρια

Ληξούρι, 13/12/20222

Δ. Θ. Γ. Κατερέλος

ΥΓ1. Το πιο πάνω κείμενο αντανακλά ΕΝΑ μέρος από τη μεγάλη προσωπικότητα, αυτό μόνο που μπόρεσε να συλλάβει ένα φτωχό μυαλό.

ΥΓ2. Για το Νίκο, τον Αργοστολιώτη από τα Ζαγοροχώρια, που έγινε Ληξουριώτης για πάντα

ΥΓ3. Για τη σχέση σου με τους φοιτητές μας, με τα παιδιά μας, δε γράφω τίποτα. Τα έγραψαν όλα αυτοί. Και κατέδειξαν κάτι πρωτοφανές: Στην τριάντα δύο ετών πορεία μου στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, δεν ξανάδα ποτέ τέτοιο δέσιμο, τέτοια αγάπη φοιτητών προς Καθηγητή. Γιατί ήσουν Δάσκαλος. Και το ΤΗΜΟ ήταν και ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Άνθρωποι που τέλειωσαν πριν από χρόνια συνταράχτηκαν από το χαμό σου και το έδειξαν. Και βλέπαμε και όλο το ΤΕΙ ως οικογένεια. Γι' αυτό και το 2013, όταν στο σχέδιο "Αθηνά" μόνο το ΤΗΜΟ επιζούσε, εμείς σταθήκαμε μαζί με τα άλλα Τμήματα του ΤΕΙ, σε μια προσπάθεια να μείνουν κι αυτά. Δυστυχώς, τα αισθήματα δεν ήταν αμοιβαία! Θρηνεί όλη η οικογένεια του ΤΗΜΟ. Αλλά και σε θυμάται και θα σε θυμάται. Κι έτσι δε θα φύγεις ποτέ! Θα είσαι πάντα ανάμεσά μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, ότι κι αν κάνουμε. Ο χαμός σου μας έκανε να σμίξουμε πάλι νοερά, αλλά τόσο αληθινά και ειλικρινά. Δεν ξέρω αν αυτή η σχέση που χτίστηκε ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές – το ποιός από εμάς είναι δάσκαλος και ποιός μαθητής, είναι μεγάλη κουβέντα – εμπίπτει στα Ακαδημαϊκά κριτήρια και τους Ακαδημαϊκούς όρους, είμαι όμως σίγουρος ότι με μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς όρους μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία. Κι αυτό είναι πρώτα-πρώτα δική σου νίκη…

Έχε γεια!

Δημοσιεύτηκε
14/12/2022 στις 09:44
60

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ