Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΚΥΦΟΣ  350-300  π.Χ. - εκτίθεται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

 ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ

Όταν τα παιδικά μας καλοκαίρια στο χωριό πλησίαζαν στο τέλος τους, το καταλαβαίναμε από τη συγκεκριμένη ρουτίνα των τελευταίων ημερών.

Οι βαλίτσες στήνονταν, ξαναγέμιζαν κι έκλειναν δύσκολα το τελευταίο βράδυ πριν την αναχώρηση.

Κανά δυο κουτιά νουνού από σκληρό χαρτόνι γέμιζαν με φιλέματα από τη γιαγιά και τη γειτονιά, ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ως την Αθήνα, και δένονταν σφιχτά και περίτεχνα με ένα σκοινί μπουγάδας. Τελευταίο αδειάζαμε το ψυγείο και το αφήναμε ανοιχτό και καθαρό, με ένα μανταλάκι-φρένο που εμπόδιζε τη πόρτα του να κλείσει και να μυρίσει κλεισούρα.

Για θάλασσα ούτε κουβέντα την τελευταία μέρα - οι πετσέτες δεν προλάβαιναν να στεγνώσουν και οι μεγάλοι έτρεχαν με ένα σωρό δουλειές.

Και όταν βράδιαζε η μέρα, πριν την αναχώρηση και το σπίτι τακτοποιημένο και μαζεμένο, έμοιαζε πάλι όπως το βρήκαμε και όπως θα το βρίσκαμε και την επόμενη φορά, τηρούταν και η τελευταία παράδοση: να χαιρετήσουμε τη γιαγιά.

Το ίδιο κάναμε και όταν φτάναμε, την ίδια κιόλας μέρα. Με όλη την ασπρίλα της πόλης, και δέρμα που διψούσε για ήλιο και θάλασσα, κατηφορίζαμε το λοφάκι στην άλλη άκρη των Σουλλάρων, μέχρι να ξεπροβάλλει το αγαπημένο σπίτι της γιαγιάς με τα άπειρα ξαδέλφια.

Ήταν αρχή του καλοκαιριού μας αυτή η επίσκεψη, τυπική και ουσιαστική ταυτόχρονα.Γεμάτη χαρά κι ανυπομονησία. Η χαιρετούρα όμως το βράδυ της αναχώρησης ήταν αλλιώς, καθώς σηματοδοτούσε ανεπιστρεπτί το άχαρο τέλος των παιδικών μας καλοκαιριών.

Εκεί στο παλιό σπίτι ανάμεσα σε χασάμπες, σκόρδα, κρεμμύδια, ντομάτα πάστα και σταφύλια, δίναμε τις ευχές μας για το χειμώνα που ερχόταν και ανανεώναμε το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι φυσικά και αβίαστα. Οι μεγάλοι πιο συγκινημένοι, εμείς ανάλαφροι και αμήχανοι για το τελετουργικό.

Αργά το βράδυ, στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, παίρναμε στα πνευμόνια μας, τη νυχτερινή δροσιά του αποκαλόκαιρου, και τη μυρωδιά του σπάρτου, μαζί με τα σημάδια του μαγιό στο σώμα και την άμμο του Μία Λάκκου που τρύπωνε για πολύ καιρό παντού.

Μεγαλώνοντας, αποχαιρετούσαμε και τους φίλους στη Space ή στο Ληξούρι μέχρι το ξημέρωμα. Με μια μικρή ζήλια για όσους έμεναν πίσω, τους τυχερούς.

Η νύχτα πριν την αναχώρηση, τι δύσκολη.Σε όποια ηλικία και αν είσαι. Σφηνωμένη στην άκρη του μυαλού από τη στιγμή που ερχόσουν.

Και όσο κι αν η λογική έλεγε άλλα, η ψυχή ήθελε να μείνει λίγο ακόμα, έτσι όπως μας παρακαλούν τα δικά μας παιδιά πλέον, όταν περνάνε καλά.

Με τα χρόνια νιώθω πως το πιο δύσκολο, δεν ειναι πια οι τελευταίες προετοιμασίες το τελευταίο βράδυ ή η τελευταία χαιρετούρα.

Είναι εκείνη η στιγμή που βλέπω τη μπουκαπόρτα του πλοίου να ανεβαίνει νωχελικά κι η Σάμη (ή ο Πόρος) να ξεμακραίνουν.

Τότε καταλαβαίνω πως οι διακοπές τελείωσαν, και δεν έχω πια άλλη ευκαιρία να κατέβω, να μείνω, να μη γυρίσω ακόμη στην ενήλικη ρουτίνα της πόλης μου. Όσο ταξιδεύω προς το λιμάνι, σκέφτομαι πως πατάω ακόμα στο δικό μου κεφαλλονίτικο χώμα, πως είμαι εκεί, με μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας.

Λίγο ακόμα, λίγο ακόμα. Παιδιάστικα.Η δύσκολη ώρα περιμένει εκεί, στη πρύμνη, όπου ανήμποροι, παρατηρούμε το νησί να απομακρύνει.

Άλλοι χαιρετούν και άλλοι κοιτούν για πολλή ώρα μέχρι που τίποτε πια δε φαίνεται από τις ακτές και το πλοίο ξανοίγεται στο πέλαγο. Και άλλοι χαιρετούν πιο "εσωτερικά" από τη σάλα του καραβιού, σιωπηλά, με αισιοδοξία και προσμονή για την επομένη φορά.

Για πολλούς υπάρχει πάντα η επόμενη φορά.Είναι οι πιστοί του νησιού, που έρχονται κάθε καλοκαίρι είτε στις ρίζες τους, είτε στον αγαπημένο τόπο της καρδιάς τους.

Και αν αργήσει λίγο το ταξίδι, τα σημάδια της έλλειψης έρχονται και στο υπενθυμίζουν : κεφαλλονίτικες λέξεις, μνήμες, εικόνες και μυρωδιές. Και όσο κι αν το πλυντήριο καθαρίσει τα ρούχα που έφερες πίσω, όσο κι αν το σαμπουάν τιθασεύσει τα μαλλιά σου από το χοντρό νερό του χωριού, όσο κι αν τα σημάδια του ήλιου τα σβήσει ο ρουχισμός του χειμώνα, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε συνδέει : λίγη κόκκινη άμμος στον πάτο της βαλίτσας, το εισητήριο του καραβιού ανάμνηση στο πορτοφόλι, ένα κουτάκι μάντολες στο τραπεζάκι για κέρασμα, τα παιδικά σου καλοκαίρια και η περήφανη καταγωγή.

Στη μαμά και γιαγιά Αννούλα που συγκινείται πάντα στους αποχαιρετισμούς.

Πηνελόπη Συνοδινού.

Δημοσιεύτηκε
25/09/2022 στις 18:38
100

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...