Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Π.Πετράτος "σπάνιος τετράτομος Άτλαντας Ανατομίας στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη"

 Π.Πετράτος "σπάνιος τετράτομος Άτλαντας Ανατομίας στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη"

γράφει ο Πέτρος Πετράτος

ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Icones Anatomicae ex Optimis Neotericorum Operibus

 Leopoldi Antonii et Floriani Caldani 

Venice, 1801-1813: ex calcographia Josephi Picotti

          Στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη απόκειται ένας σπάνιος τετράτομος Άτλαντας Ανατομίας με 460 χαρακτικά του ανθρωπίνου σώματος υπέροχης ομορφιάς και καταπληκτικής ακρίβειας.

         Πρόκειται για σπάνιο απόκτημα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, καθώς υπάρχουν ελάχιστα αντίτυπα αυτού του τετράτομου έργου στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Στη σχετική, μάλιστα, σελίδα των δημοπρασιών του Οίκου Christie’s ο συγκεκριμένος Άτλαντας αναφέρεται ως «η μεγαλύτερη συλλογή από χαρακτικά που εκδόθηκε ποτέ στην ιστορία της ανατομίας».   

         Το έργο αυτό είναι δημιούργημα των Leopoldo Marco Antonio Caldani και Florian Caldani. Ο Leopoldo Caldani (1725-1813), καθηγητής Ιατρικής, κατείχε την έδρα της Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας για πολλά χρόνια (1771-1805). Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ανατόμους της εποχής του, ενώ ο συγκεκριμένος Άτλαντας Ανατομίας τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ο Florianο Caldani (1772-1836) ήταν ανεψιός του πρώτου, ο οποίος και τον διαδέχτηκε στην έδρα.

          Το έργο αποτελείται από τέσσερις τόμους, διαστάσεων 72x53 εκ.  Ο πρώτος τόμος περιέχει τον ανδρικό και γυναικείο σκελετό, ο δεύτερος το μυικό σύστημα, ο τρίτος αναφέρεται στην εξέλιξη της κύησης και ο τέταρτος τόμος περιέχει το νευρικό και λεμφικό σύστημα του ανθρώπου. Να σημειώσουμε ότι ο πρώτος τόμος ξεκινάει με μια υπέροχη γκραβούρα, στην οποία εικονίζεται η διαδικασία της ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος. 

          Χρειάστηκαν 13 χρόνια (από το 1801 μέχρι το 1813) για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς εκδιδόταν ένας τόμος κάθε τρία περίπου χρόνια. Οι τόμοι τυπώθηκαν στη Βενετία από το χαλκογράφο Josephi Picotti, με την ανατομική προετοιμασία από τον Floriano Caldani, το σχεδιασμό «εκ του φυσικού» από τον Cajetano Bosa, ενώ απαιτήθηκε η συμμετοχή και συνεργασία 15 καλλιτεχνών για τη μεταφορά τους στο χαλκό.

          Αυτό το τετράτομο έργο συνόδευαν κατά την έκδοση άλλοι πέντε επιπλέον τόμοι, που συνέγραψε ο Floriano Caldani και επεξηγούσαν τα χαρακτικά των τεσσάρων τόμων του Άτλαντα. Αυτοί, όμως, οι πέντε συνοδευτικοί τόμοι δυστυχώς δεν υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη μας.

          Επειδή και οι τέσσερις τόμοι του Άτλαντα εμφάνιζαν σοβαρές φθορές τόσο στη βιβλιοδεσία (κατεστραμμένη η ραφή βιβλιοδεσίας, η ράχη του καλύμματος κ.λπ.) όσο και στα φύλλα (υγρασία, μύκητες κ.λπ.), στάλθηκαν για συντήρηση. Συντηρημένοι πια, παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου 2021, με την ευκαιρία εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη μας για την προσφορά των γιατρών της Παλικής. Ήδη εκτίθενται τώρα σε ειδική προθήκη στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, όπου στεγάζεται η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη. 

Πέτρος Πετράτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ