Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύο βιβλία για την Ελληνική επανάσταση που θα βρείτε στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

 ΔΥΟ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Εισαγωγή και σχόλια από τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο

          Τα ακριβή στοιχεία του βιβλίου είναι: «Δύο Πρίγκιπες στην Ελληνική Επανάσταση. Επιστολές αυτόπτη μάρτυρα και ένα υπόμνημα του πρίγκιπα Γεωργίου Καντακουζηνού», μετάφραση Χρίστος Μ. Οικονόμου, εισαγωγή-σχόλια-επιμέλεια Βασίλης Παναγιωτόπουλος, κοινή έκδοση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Εκδόσεων Ασίνη, Αθήνα 2015.

        Το βιβλίο συγκροτείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 33 ανώνυμες Επιστολές του 1821 από τη νότια Ελλάδα, όπου διαβάζουμε τα συμβάντα, στα οποία συμμετείχε ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός,  συνεργάτης του Δημητρίου Υψηλάντη, που μπορεί να είναι και ο συντάκτης των επιστολών αυτών. Ο Αλέξανδρος Κατακουζηνός είχε οριστεί από το επιτελείο της Φιλικής Εταιρείας να συνοδέψει τον Δημήτριο Υψηλάντη στην Πελοπόννησο. Πράγματι, έφτασε μαζί με τον τελευταίο στην επαναστατημένη Ελλάδα τον Ιούνιο του 1823, πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και πολιορκίες, αλλά το Σεπτέμβριο του 1821 αποχώρησε από τα πεδία των μαχών, για να εγκατασταθεί τελικά στη Δρέσδη της Σαξονίας.

          Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιέχει το Υπόμνημα που ο Γεώργιος Καντακουζηνός, αδελφός του Αλέξανδρου Καντακουζηνού, συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, συνέταξε τον Οκτώβριο του 1821, μετά την αναχώρησή του από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, και εξιστορούσε τη δράση του σ’ εκείνα τα μέρη κατά την έναρξη της Επανάστασης. Πριν από την οριστική ήττα των εκεί επαναστατικών δυνάμεων, ο Γεώργιος Καντακουζηνός εγκατέλειψε τους συμπολεμιστές του στη φονική μάχη του Σκουλενίου και κατέφυγε στο γειτονικό ρωσικό έδαφος, για να καταλήξει, όπως και ο αδελφός του Αλέξανδρος, στη Δρέσδη της Σαξονίας. 

          Το 1824 κυκλοφόρησε στα γερμανικά, ανώνυμα, στη Χάλλη της Σαξονίας βιβλίο με το παραπάνω υλικό, τις Επιστολές και το Υπόμνημα, γνωστό στη βιβλιογραφία, αλλά ελάχιστα αξιοποιημένο από τους Έλληνες ερευνητές. Η παρούσα έκδοση με τη μετάφραση των Επιστολών και του Υπομνήματος από τον πολιτικό μηχανικό Χρ. Οικονόμου, καθηγητή στο Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και με την πλούσια εισαγωγή και τα κατατοπιστικά σχόλια του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει λύσει προηγούμενες ασάφειες και συγχύσεις, έχει απαντήσει σε προγενέστερα ερωτήματα, έχει θέσει νέους προβληματισμούς και γενικότερα έχει εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία για τα πρώτα βήματα της Επανάστασης του 1821. - Το βιβλίο απόκειται στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                      Πέτρος Πετράτος

Φιλόλογος, δρ Ιστορίας 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

της Βασιλικής Λάζου

          Στον αθέατο ρόλο της Ελληνίδας γυναίκας στα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 αναφέρεται το βιβλίο της ιστορικού Βασιλικής Λάζου.

          Οι απλές, οι καθημερινές γυναίκες αναντίρρητα βίωσαν ενεργά τον Αγώνα, αλλά ξεχνιούνται οι αγωνίες και οι αγώνες τους από τους ιστοριογράφους. Κι όμως είναι αυτές που έψηναν τα ψωμιά, για να τρέφονται τα πολεμιστές της Επανάστασης, είναι αυτές που κουβαλούσαν τα εφόδια, είναι αυτές που φρόντιζαν τους τραυματίες, είναι αυτές που χωρίς αυτές δε θα γίνονταν μάχες και πολιορκίες κάστρων. Κι επίσης είναι αυτές που γίνονταν μαζί με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους τα εύκολα θύματα μέσα στον άμαχο πληθυσμό, είναι αυτές που πλούτιζαν τους δουλέμπορους, είναι αυτές που γέμιζαν τα χαρέμια.

          Έξι είναι τα κεφάλαια του βιβλίου. Στο πρώτο παρουσιάζονται όψεις της καθημερινής ζωής των γυναικών στον οθωμανοκρατούμενο ελλαδικό χώρο με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών. Το δεύτερο κεφάλαιο υπογραμμίζει τις ταξικές διαφορές κατά τις παραμονές της Επανάστασης: οι μορφωτικές δυνατότητες των γυναικών της αναδυόμενης αστικής τάξης (π.χ. κύκλος των ηγεμόνων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες) και η αμάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόδουλων γυναικών. «Γυναίκες εν πολέμω» επιγράφεται το τρίτο κεφάλαιο: εδώ εξετάζεται ο ρόλος των ανώνυμων γυναικών στις πολεμικές επιχειρήσεις, χωρίς βέβαια να αποσιωπώνται ζητήματα σχετικά με το γάμο και τον έρωτα στα χρόνια της Επανάστασης. 

          Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται και αξιολογείται η προσφορά των δύο επώνυμων γυναικών του Αγώνα, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους. Το πέμπτο κεφάλαιο κάνει λόγο για γυναίκες, και χριστιανές και μουσουλμάνες, που υπήρξαν τα τραγικά θύματα του πολέμου και των μαζικών αιχμαλωσιών (Πελοπόννησος, Χίος, Κάσος κ.λπ.) αλλά εμπόρευμα πολύτιμο για τα σκλαβοπάζαρα της εποχής εκείνης. Τα στοιχεία σοκάρουν τον αναγνώστη. Στα χρόνια του Καποδίστρια αναφέρεται το έκτο κεφάλαιο: τότε λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις για τις χιλιάδες των  προσφύγων – κυρίως γυναικόπαιδα- και για την απονομή ηθικών αμοιβών και συντάξεων στις χήρες των αγωνιστών. 

          Και τελειώνει το βιβλίο της η Β. Λάζου με τη διαπίστωση-εκτίμηση ότι «ο πολιτικός αποκλεισμός των γυναικών που ίσχυε κατά την οθωμανική περίοδο, συνεχίστηκε και στο νέο ελληνικό κράτος. […] Οι λίγες γυναίκες που τόλμησαν να υπερβούν τον ιδιωτικό τους ρόλο, έγιναν αποδεκτές ως εξαιρέσεις. Έπρεπε να περάσουν 131 χρόνια, ώς το 1952, για να λάβουν καθολικό δικαίωμα ψήφου, και 160 χρόνια για πλήρη νομική ισότητα. Η ιστορία συνέχισε να κυριαρχείται από ανδρικές μορφές, ιδέες και πράξεις»… - Το βιβλίο απόκειται στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                     Πέτρος Πετράτος

                                                      Φιλόλογος, δρ Ιστορίας 

Δημοσιεύτηκε
07/12/2021 στις 16:46
148

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ