Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους Ιατρούς της Παλικής - Εντυπωσιακό το αρχειακό υλικό της Ιακωβατείου

Δημοσιεύτηκε
18/10/2021 στις 18:47
373

 Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους Ιατρούς της Παλικής - Εντυπωσιακό το αρχειακό υλικό της Ιακωβατείου


https://youtu.be/eRDUt8K-4lg

Εντυπωσιακή ! Έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή εκδήλωση που προγραμμάτισε και πραγματοποίησε χθες βράδυ στον χώρο του Μουσείο η Διεύθυντρια της Βιβλιοθήκης κα Ζαφειράτου, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Πετράτος, η υπάλληλος της Βιβλιοθήκης κα Μαθιουδάκη και μέλη του Συλλόγου Φίλων της Ιακωβατείου.

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες για τους Ιατρούς της περιοχής μας, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την σειρά Ιατρικών Εργαλείων μιάς περασμένης εποχής, μιάς ένδοξης Ιατρικής εποχής, η οποία άνοιξε την πόρτα στα μετέπειτα βήματα της Επιστήμης αυτής.

Τα ιατρικά εργαλεία της εποχής του Χαραλάμπου Τυπάλδου-Ιακωβάτου, αλλά και οι σπάνιοι Ιατρικοί τόμοι που επέστρεψαν στο "σπίτι" τους μετά από την αναγκαία συντήρηση.

4 Τόμοι όπου φιλοξενούν πολλαπλές σελίδες ο καθένας από αυτούς. Σελίδες που φιλοξενούν φωτογραφίες, ακτινογραφίες του ανθρώπινου σώματος, των μυών, των ιστών, σχεδιασμένες από χέρι. Χειρόγραφες, μία προς μία! Εντυπωσιακές! Εξαιρετικές! Τόσο ζωντανές! Τόσο παραστατικές !

Θα προστεθεί αναλογο βιντεάκι για να πάρετε μιά ιδέα.

Κάπως έτσι και με την κα Μ.Καμηνάρη να παίρνει τον λόγο, να καλοσωρίζει και να δίνει τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό στην Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς-Ιθάκης κα Σοφία Ζαφειράτου και στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς κ. Διονύση Γαρμπή και κατόπιν στους δυό βασικούς ομιλητές της βραδιάς.

Ο Ιατρός (Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος) Διονύσης Βουτσινάς και ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Βώρος, μίλησαν για την συμβολή του Ληξουριώτη Ιατρού Ιακώβου Πυλαρινού, για τους εμβολιασμούς και τις Πανδημίες της εποχής του, αλλά και για την προσφορά των Ιατρών της Παλικής στην Επιστήμη αυτή, αντίστοιχα.


https://youtu.be/eRDUt8K-4lg

https://youtu.be/eRDUt8K-4lg

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για την θαυμάσια δουλειά που κάνουν.

Παρά τα εμπόδια και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , όπως την ...διαρροή της στέγης του Μουσείου, κάνουν εξαιρετική δουλειά και αναβαθμίζουν την εικόνα μιάς ολόκληρης πόλης. Μιάς πόλης που σέβεται την κληρονομιά της, το παρελθόν της.

Η βραδιά έκλεισε με τον κ. Πέτρο Πετράτο να ανανεώνει το ραντεβού μας με την "Ιακωβάτειο" και τον Δεκέμβριο μήνα, με μιά νέα και ενδιαφέρουσα εκδήλωση....

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

          Πραγματοποιήθηκε με παρουσία κόσμου η εκδήλωση για την προσφορά των γιατρών της Παλικής, που διοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, με ομιλητές τους γιατρούς κ.κ. δρα Διονύσιο Βουτσινά, παθολόγο, λοιμωξιολόγο, και Διονύσιο Βώρο, Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

         Ο κ. Δ. Βουτσινάς μίλησε με θέμα: «Επιδημίες και εμβόλια. Η συμβολή του Ιάκωβου Πυλαρινού». Ο κ. Δ. Βώρος μίλησε με θέμα: «Η προσφορά των γιατρών της Παλικής». Την  εκδήλωση χαιρέτισαν η γιατρός κ. Σοφία Ζαφειράτου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, και ο οδοντογιατρός κ. Διονύσιος Γαρμπής, πρόεδρος του Οδοντοϊατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς. Παρευρέθηκαν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς κ. Δημήτριος Μαρτίνης και η διοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου κ. Ζωή Μοσχονά καθώς και γιατροί του τόπου μας

         Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο γιατρό Γεράσιμο Πεντόγαλο, καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. 

          Παράλληλα, λειτούργησε Έκθεση ιατρικών εργαλείων του γιατρού Χαράλαμπου Τυπάλδου Ιακωβάτου (1810-1885), ενώ παρουσιάστηκαν οι τέσσερις τόμοι του εξαίρετου – και από τα ελάχιστα αντίτυπα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - Άτλαντα Ανατομίας που απόκεινται στη Βιβλιοθήκη μας.

          [Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες].

● ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821

         Τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δέκατη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Γεράσιμο Μήλα, Όλγα Μαρκέτου και Βασίλη Μανίκα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στα σχολικά εγχειρίδια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου»

          Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας.

● ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:  ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ

          Έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου για τη Ληξουριώτισσα συγγραφέα Καίη Τσιτσέλη (Μασσαλία Γαλλίας 1926-Αθήνα 2001) και το έργο της, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατό της. Ελληνόφωνο και αγγλόφωνο το λογοτεχνικό της έργο. Βίωσε στο Ληξούρι τους σεισμούς του 1953 και την εμπειρία της εκείνη την αποτύπωσε στο βιβλίο της «Ο θάνατος μιας πόλης». Το έργο της «Ο Χορός των Ωρών» της χάρισε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1999. Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Οικονόμου, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η κόρη τής Καίης Τσιτσέλη.

         Θα υπάρξει αναλυτικότερο πρόγραμμα.

      ● ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

    Απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας

--στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς για την οικονομική κάλυψη μέρους των εξόδων της εκδήλωσής μας για την προσφορά των γιατρών της Παλικής (17-10-2021),

--στην κ. Λίζα Κουρούκλη και κ. Βούλα Αντωνέλου, μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αντίστοιχα, οι οποίες με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ανέλαβαν το έργο του καθαρισμού και της συντήρησης των ιατρικών εργαλείων, που εκτέθηκαν στην εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου για τους γιατρούς της Παλικής,

--στην κ. Σοφία Ζαφειράτου, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς για την καθοριστική βοήθεια της στην ονοματοδοσία των ιατρικών εργαλείων, που παραπάνω αναφέραμε,

--στον κ. Διονύσιο Βώρο για την οικονομική ενίσχυση προς την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη,

--στους εκλεκτούς συμπολίτες μας που προσφέρουν αξιόλογα βιβλία της προσωπικής ή οικογενειακής τους βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη μας.

●  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:

-- ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

-- ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι. 

Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι,  1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά οποιουδήποτε κειμένου, εγγράφου, οπτικού υλικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ