Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 χρόνια από την "αναχώρηση" της Ντιάνας Αντωνακάτου

Δημοσιεύτηκε
10/10/2021 στις 11:11
277

 ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΝΤΙΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ

          «Έφυγε» πριν από δέκα χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου 2011, η Ντιάνα Αντωνακάτου (1921-2011) η αρχόντισσα της Παλικής, η Ντιάνα της Κεφαλονιάς, το δυναμικό στέλεχος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας. «Αναχώρησε» πλήρης ημερών, αφήνοντάς μας πλούσιο εικαστικό και συγγραφικό έργο αλλά και όντας η ίδια ένα υπέροχο υπόδειγμα ζωής.


https://www.youtube.com/watch?v=0ZwxUtu0fGU&t=82s

          Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της και να προβάλουμε την προσφορά της, καθώς η ίδια ως ζωγράφος αλλά και ως συγγραφέας και ερευνήτρια της Ιστορίας και της Λαογραφίας, «περπατώντας» άξια στη ζωή, άφησε δυνατή τη σφραγίδα της.

          Ευχόμαστε να έχει θετικό αποτέλεσμα η προσπάθεια του Δήμου Ληξουρίου για το σπίτι της στα Βιλατώρια – ένα σπίτι υπεραιωνόβιο, χτισμένο στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ανθεκτικό στο χρόνο και στους σεισμούς, το οποίο για χρόνια  φιλοξενούσε τις Εκθέσεις Ζωγραφικής της «Κυράς της Παλικής».

          Εμείς κάνουμε προσπάθειες να περιέλθει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη δικό της αλλά και του φιλολόγου πατέρα της αρχειακό και βιβλιακό υλικό. 

          Ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να διοργανώσουμε ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη την τιμητική εκδήλωση που δεν προλάβαμε φέτος, καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε κάποιες  προετοιμασίες να γίνουν στο χρόνο που έπρεπε.  

                                                    ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ