Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "Ιακωβάτειος" για τον Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύτηκε
05/09/2021 στις 18:31
234

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

          Μπορεί να έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης, έχει όμως αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της αγωνιστικής και καλλιτεχνικής του προσφοράς.

          Δημιούργημα ο ίδιος της εποχής του – μιας εποχής έντονης πολιτικοποίησης, συνεχών πολιτικοκοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων – δημιούργησε με τη δική του συμμετοχή και δράση εποχή, έγραψε τη δική του ιστορία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και υπερβαίνοντας τα μέτρα του καιρού του. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί τη συμπύκνωση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.

          Με τους αγώνες του αντιτάχθηκε στην ξενοκρατία και το φασισμό, υπερασπίστηκε την ελευθερία της σκέψης και την κοινωνική δικαιοσύνη, αγωνίστηκε για την εθνική μας αξιοπρέπεια και τη συναδέλφωση των λαών. Πληθωρικός ο ίδιος, δεν απέφυγε κάποτε αντιφάσεις και παλινωδίες, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτε την πίστη του στα ζυμωμένα με προσωπικούς αγώνες και θυσίες ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου.  

          Πολυτάλαντος μουσικός, στο έργο του συνυπάρχουν όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ιδιαίτερα όμως με τις νότες του έφερε κοντά στο λαό τους μεγάλους μας ποιητές. Λάμπρυνε με τη μουσική του τη ζωή και το μεροκάματο των απλών ανθρώπων, αλλά και τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας. Γι’ αυτό τα τραγούδια του ήταν και παραμένουν αστείρευτη πηγή ελπίδας και ανάτασης, δύναμης και ανατροπής.

          Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ένα σύντομο χρονικό διάστημα της παιδικής ζωής του στην Κεφαλονιά. Και εκείνο το πέρασμα το «κουβαλούσε» πάντοτε μέσα του, καθώς σε κάθε ευκαιρία  ομολογούσε ότι στην Κεφαλονιά ανακάλυψε «τη μυστηριακή σχέση του με τη μουσική». Άλλωστε, ίχνη της επτανησιακής μουσικής ανιχνεύονται στο μουσικό του έργο.  

          Στον Μίκη της Κεφαλονιάς, στον Μίκη της Ελλάδας, στον Μίκη του Κόσμου            υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...