Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "Δρακοσπηλιά", οι "Φούρνοι" και η Αρχαία Πάλη - Ομιλίες & Παρουσιάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων της Παλικής +video

 Η "Δρακοσπηλιά", οι "Φούρνοι" και η Αρχαία Πάλη - Ομιλίες & Παρουσιάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων της Παλικής +video

30/8/2021

Αρχαιολογία-Σπηλαιολογία-Παλαιοανθρωπολογία, μιά επιστήμη που μαγεύει.

Πολιτισμοί διαφορετικοί, μα εδώ στα όρια τα δικά μας, στην Δυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, στην πανέμορφη Παλική που στην γη της κρύβει ιστορίες καλά κρυμμένες, ιστορίες προγόνων, προϊστορικές.

Χθες βράδυ η βραδιά ήταν αφιερωμένη στα ευρήματα της Παλικής. Στα μυστικά της Δρακοσπηλιάς εκεί ανάμεσα στον Γέρο Γόμπο και στα Κηπούρια. Ώρες ατελείωτες περπάτημα εκεί στα απόκρημνα μα τρομακτικά μαγευτικά βράχια, να αγναντεύουμε μαζί από μακριά την Δρακοσπηλιά. Πόσες εκατοντάδες βιντεάκια από την περιοχή του Γέρου Γόμπου. Μια περιοχή γεμάτη ενέργεια και μυστικά.

Μα, πριν κάποια χρόνια βρέθηκε ο τρόπος και αρχαιολόγοι, σπηλαιολόγοι βασικά, ξεκίνησαν ανασκαφές. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω, ούτε κι εσείς, τα ευρήματα από την Δρακοσπηλιά.

Πριν λίγα χρόνια στο Οινοποιειο "Φοίβος" στο Βουνί, είχαν ξαναπαρουσιαστεί στιγμιότυπα από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Εμείς κι εσείς μέσα από τα βιντεάκια που είχαμε αναρτήσει τότε, γνωρίσαμε για πρώτη φορά ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας.

Χθες βράδυ, αξιόλογοι ερευνητές της Αρχαιολογίας και της Σπηλαιολογίας, πήραν τον λόγο, μας μίλησαν για τις στιγμές που έζησαν εκεί, για τα ευρήματα που βρήκαν, μα και για τις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να καταφέρουν να προσεγγίσουν την είσοδο του απόκρημνου σπηλαίου.

Μίλησαν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας η κα Ιωάννα Ευσταθίου και η κα Σταυρούλα Σαμαρτζίδου-Ορκοπούλου.

Κατόπιν η σκυτάλη δόθηκε στην ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Η Αρχαιολόγος κα Ελένη Παπαφλωράτου, η επίσης Αρχαιολόγος από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ευφροσύνη Τζανετάτου και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης, αναφέρθηκαν στα ευρήματα της αρχαίας Πάλης, στις ανασκαφές και στα ευρήματα του Βουνίου, της Κοντογεννάδας, του Σκηνιώτικου Βουνίου κλπ ( από την κα Παπαφλωράτου), λόγος έγινε και για τα όσα ορίζει ο Νόμος σχετικά με την προστασία-συντήρηση κλπ των Μνημείων (από την κα Τζανετάτου)

"Το όνομα της πόλης απαντάται ως "Παλεις" και "Πάλη", ενώ ως εθνικό όνομα των κατοίκων της απαντώνται στον ενικό αριθμό οι τύποι "Παλεύς", "Παλέος", "Παλει", στον πληθυντικό "Παλης", "Παλεις", "Παλαιεις", "Παληες" και στα λατινικά "Palenses""

Τελικά τι γνωρίζουμε για την πόλη μας; Πόσα στοιχεία από την αρχαιότητα έχουν φτάσει αλώβητα στο σήμερα;

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ενημερωτική γεμάτη ενδιαφέρον εκδήλωση πρέπει να επαναληφθεί με περισσότερα στοιχεία.

Που βρίσκεται η Αρχαία Πάλη; Που είναι τα όρια της δηλαδή; Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Η Ακρόπολη; Το Παλαιόκαστρο (Ντούρι); Ο Λούρος (Υπαπαντή);

Αν θέλετε απαντήσεις, προτείνουμε να δείτε το βιντεάκι από την χθεσινή σειρά ομιλιών-παρουσιάσεων.


https://www.youtube.com/watch?v=bpgsWOhNKZI

Μέχρι να ολοκληρωθεί το ανέβασμα στο youtube, ρίξτε μιά ματιά στα παλιά, σε εκείνην την πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της Δρακοσπηλιάς στο Οινοποιείο "Φοίβος" στο Βουνί, 6 χρόνια πριν.


https://www.youtube.com/watch?v=8IdVGEhw6XE


 https://www.youtube.com/watch?v=t6mcg92rI_4






Δημοσιεύτηκε
30/08/2021 στις 21:17
490












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...