Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "Δρακοσπηλιά", οι "Φούρνοι" και η Αρχαία Πάλη - Ομιλίες & Παρουσιάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων της Παλικής +video

 Η "Δρακοσπηλιά", οι "Φούρνοι" και η Αρχαία Πάλη - Ομιλίες & Παρουσιάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων της Παλικής +video

30/8/2021

Αρχαιολογία-Σπηλαιολογία-Παλαιοανθρωπολογία, μιά επιστήμη που μαγεύει.

Πολιτισμοί διαφορετικοί, μα εδώ στα όρια τα δικά μας, στην Δυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, στην πανέμορφη Παλική που στην γη της κρύβει ιστορίες καλά κρυμμένες, ιστορίες προγόνων, προϊστορικές.

Χθες βράδυ η βραδιά ήταν αφιερωμένη στα ευρήματα της Παλικής. Στα μυστικά της Δρακοσπηλιάς εκεί ανάμεσα στον Γέρο Γόμπο και στα Κηπούρια. Ώρες ατελείωτες περπάτημα εκεί στα απόκρημνα μα τρομακτικά μαγευτικά βράχια, να αγναντεύουμε μαζί από μακριά την Δρακοσπηλιά. Πόσες εκατοντάδες βιντεάκια από την περιοχή του Γέρου Γόμπου. Μια περιοχή γεμάτη ενέργεια και μυστικά.

Μα, πριν κάποια χρόνια βρέθηκε ο τρόπος και αρχαιολόγοι, σπηλαιολόγοι βασικά, ξεκίνησαν ανασκαφές. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω, ούτε κι εσείς, τα ευρήματα από την Δρακοσπηλιά.

Πριν λίγα χρόνια στο Οινοποιειο "Φοίβος" στο Βουνί, είχαν ξαναπαρουσιαστεί στιγμιότυπα από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Εμείς κι εσείς μέσα από τα βιντεάκια που είχαμε αναρτήσει τότε, γνωρίσαμε για πρώτη φορά ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας.

Χθες βράδυ, αξιόλογοι ερευνητές της Αρχαιολογίας και της Σπηλαιολογίας, πήραν τον λόγο, μας μίλησαν για τις στιγμές που έζησαν εκεί, για τα ευρήματα που βρήκαν, μα και για τις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να καταφέρουν να προσεγγίσουν την είσοδο του απόκρημνου σπηλαίου.

Μίλησαν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας η κα Ιωάννα Ευσταθίου και η κα Σταυρούλα Σαμαρτζίδου-Ορκοπούλου.

Κατόπιν η σκυτάλη δόθηκε στην ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Η Αρχαιολόγος κα Ελένη Παπαφλωράτου, η επίσης Αρχαιολόγος από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ευφροσύνη Τζανετάτου και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης, αναφέρθηκαν στα ευρήματα της αρχαίας Πάλης, στις ανασκαφές και στα ευρήματα του Βουνίου, της Κοντογεννάδας, του Σκηνιώτικου Βουνίου κλπ ( από την κα Παπαφλωράτου), λόγος έγινε και για τα όσα ορίζει ο Νόμος σχετικά με την προστασία-συντήρηση κλπ των Μνημείων (από την κα Τζανετάτου)

"Το όνομα της πόλης απαντάται ως "Παλεις" και "Πάλη", ενώ ως εθνικό όνομα των κατοίκων της απαντώνται στον ενικό αριθμό οι τύποι "Παλεύς", "Παλέος", "Παλει", στον πληθυντικό "Παλης", "Παλεις", "Παλαιεις", "Παληες" και στα λατινικά "Palenses""

Τελικά τι γνωρίζουμε για την πόλη μας; Πόσα στοιχεία από την αρχαιότητα έχουν φτάσει αλώβητα στο σήμερα;

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ενημερωτική γεμάτη ενδιαφέρον εκδήλωση πρέπει να επαναληφθεί με περισσότερα στοιχεία.

Που βρίσκεται η Αρχαία Πάλη; Που είναι τα όρια της δηλαδή; Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Η Ακρόπολη; Το Παλαιόκαστρο (Ντούρι); Ο Λούρος (Υπαπαντή);

Αν θέλετε απαντήσεις, προτείνουμε να δείτε το βιντεάκι από την χθεσινή σειρά ομιλιών-παρουσιάσεων.


https://www.youtube.com/watch?v=bpgsWOhNKZI

Μέχρι να ολοκληρωθεί το ανέβασμα στο youtube, ρίξτε μιά ματιά στα παλιά, σε εκείνην την πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της Δρακοσπηλιάς στο Οινοποιείο "Φοίβος" στο Βουνί, 6 χρόνια πριν.


https://www.youtube.com/watch?v=8IdVGEhw6XE


 https://www.youtube.com/watch?v=t6mcg92rI_4






Δημοσιεύτηκε
30/08/2021 στις 21:17
490












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ