Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης - Το διαμάντι της Κεφαλονιάς - τα λαμπερά εγκαίνια

 

Δημοσιεύτηκε
27/08/2021 στις 08:57
294
27/8/21

Χθες το απόγευμα ένα όνειρο των Σαμικών, ένα όνειρο δύο δεκαετιών εκπληρώθηκε.

Στον χώρο του παλιού Κοινοτικού Γραφείου Σάμης, φιλοξενείται πλέον μιά μεγάλη, αξιοθαύμαστη και μοναδική αρχαιολογική συλλογή, με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Προηγήθηκε η τελετή του Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριο.

Με τις ευχές του Μητροπολίτη, η υπεύθυνη των υποέργων κα Παπαφλωράτου προλογίζει τους κάτωθι για έναν σύντομο χαιρετισμό:

  • Γεράσιμο Μονιά - Δήμαρχο Σάμης
  • Αντώνη Καλλιβωκά - Αντιδήμαρχο Πολιτισμού
  • Παναγή Καππάτο - Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης
  • Σταύρο Τραυλό - Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας-Ιθάκης
  • Γρηγόρη Γρηγορακάκη - Προιστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης
  • Λίνα Μενδώνη - Υπουργό Πολιτισμού

Αρκετοί οι παρευρισκόμενοι, με τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας λόγω της πανδημίας.

Εκεί ήταν και οι τρεις Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας κύριοι Σιούτης, Μπούμης και Ψαρρός (Λιμενικό-Αστυνομία-Πυροσβεστική αντίστοιχα), η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή κ. Θ.Γαλιατσάτος και Π.Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ.Κατσιβέλης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γ.Γαλανός του Δήμου Ληξουρίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καραβομύλου κ. Βασ.Μωραϊτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμης κα Αρ.Αμίτση, ο επικεφαλής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σάμης κύριοι Σπαθής και Καβαλλιεράτος, αντίστοιχα, οι συνεργάτες της Υπουργού και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Διδασκάλου,ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ.Κουρής, η Διεύθυντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης κα Θ.Ζαφειράτου.

Φυσικά υπήρχε αυστηρή αστυνόμευση για την προστασία της κυρίας Υπουργού, τόσο από τα μέλη της προσωπικής της ασφάλειας, όσο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας, και φυσικά και το Α.Τ. Σάμης.

Η αρχαιολογική συλλογή Σάμης...

Συγκίνηση και δέος , αντικρίζοντας τα εκατοντάδες εκθέματα. Μια πλούσια συλλογή που επιμελήθηκε με πολύ προσοχή η Αρχαιολογική ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης. Μιά πλούσια συλλογή από την γη και τον βυθό της θάλασσας, ευρήματα τόσο από την Σάμη όσο και από το Φισκάρδο.

Μια συλλογή χωρισμένη σε 4 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ευρήματα από την κατοίκηση της Σάμης από την πρώιμη εποχή του Χαλκού έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Στην δεύτερη, ιστορείται ο ρόλος του υγρού στοιχείου στην πόλη, η τρίτη αφηγείται διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης και στην τέταρτη ενότητα βλέπουμε πολλά ευρήματα και ταφικές πρακτικές που ανασυνθέτουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας των Σαμαίων και των Πανορμιτών (Φισκάρδο).

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο, να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης και να γνωρίσετε την ιστορία των προγόνων μας, αντικρίζοντας όλα αυτα τα ευρήματα που με μεράκι έχουν τοποθετηθεί μέσα στον χώρο.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν και χθες παρέδωσαν αυτό το διαμάντι στους πολίτες της Σάμης, της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες του νησιού μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ