Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί Κεχριώνος ο λόγος - Η ΙΜ Κεφαλληνίας απαντά

Δημοσιεύτηκε
26/08/2021 στις 16:22
644

 Ανοίγοντας τα εμαιλ μου, διαπίστωσα, ότι η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, για πρώτη φορά στα χρονικά, είχε την ευγένεια να μου στείλει δελτίο τύπου.

Το συγκεκριμένο δελτίο έχει να κάνει με απάντηση της Διοίκησης της Μητροπόλεως μας και όχι μόνο, στα όσα ανακοίνωσε η οικογένεια Ζακυνθινού κατά το εορτασμό της Παναγίας στον Κεχριώνα.

Κάνω αυτόν τον μικρό πρόλογο διότι:

  • Όταν Ιερέας διέκοψε Θεία Λειτουργία για να διώξει από τον Ναό του Χριστιανή και δημοσιογράφο....
  • Όταν δεκάδες δημοσιεύματα έχουν δημοσιευθεί προβάλλοντας την εγκατάλειψη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής - Ταφιού, της Μονής στα Κηπούρια με τις παλαιές εικόνες των Αγίων μας και με τον σπάνιο εκκλησιαστικό θησαυρό, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ιδιοκτησία της Μονής....
  • Όταν αναφορές και ερωτήματα έχουν υποβληθεί σε άλλο δημοσιευμα σχετικά με το ιδιοκτησιακό (ξαφνικά) και του Τουριστικού Περιπτέρου στα Μιχαλιτσάτα...
  • όταν, όταν, όταν....
  • ...με τελευταίο το δημοσιεύμα-ανακοίνωση σχετικά με το ιδιοκτησιακό του Κεχριώνος, η Μητρόπολη ήταν απούσα... Δεν πήρε θέση ! Δεν έστειλε ενημερωτικό δελτίο τύπου. Δεν έκανε τίποτα !

ε, τότε οι εύλογες απορίες που γεννιούνται και συνεχίζουν να μένουν αναπάντητες είναι πάρα πάρα πολλές....

Ξαφνικά η Μητρόπολη για όλα αυτά τα δημοσιεύματα, για όλα αυτά τα ερωτήματα, βρίσκει τον χρόνο και το εμαιλ μου (τόσες φορές το έχω δώσει στην γραμματεία της Μητροπόλεως, μα ουδέποτε έχω λάβει δελτίο τύπου στα τόσα χρόνια λειτουργίας του site) και απαντά μόνο σε ότι έχει να κάνει με τον Κεχριώνα ....

Μάλιστα !!! Στην κρίση σας....


ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΕΧΡΙΩΝΟΣ

Σε απάντηση δημοσιεύματος τού ηλεκτρονικού ιστότοπου lixouri.gr για την Κεχριωνιώτισσα και τις απίστευτες ανακρίβειες πού διατυπώθηκαν από εκπρόσωπο της οικογένειας Παύλου Ζακυθινού, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος είναι ιστορικό μοναστήρι γνωστό τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα . Την Κεχριωνιώτισσα αγαπούν, σέβονται και τιμούν όλοι οι κάτοικοι της  Παλικής, οι οποίοι βρίσκουν ελπίδα και καταφύγιο στην θαυματουργή της εικόνα.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, το "καθολικό" δηλαδή της μονής, πού είναι σήμερα δυστυχώς κλειστός εξ αιτίας των ζημιών πού υπέστη από τους σεισμούς του 2014 και από την περυσινή κακοκαιρία του Ιανού, ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός ναός. Δεν ανήκε ποτέ αυτός ή ο γύρω από αυτόν χώρος και τα κτίρια της Μονής- προαύλιο, αυλή, κελιά, κοιμητήρι κλπ.- σε ένα φυσικό πρόσωπο η σε μια οικογένεια, αλλά ήταν ανέκαθεν κτητορικός ναός, τον οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια και γαίες της μονής φρόντιζαν, προστάτευαν και διαχειρίζονταν οι κτήτορες, τα πρόσωπα δηλαδή, που χωρίς να έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα ιδιοκτησίας επί της Μονής, είχαν το ηθικό προνόμιο να ασχολούνται με την διαχείριση και την εκπροσώπησή της.

Το κτητορικό δικαίωμα - το οποίο απαντάται και στα Επτάνησα δεν φέρει στους κατόχους του κανένα απολύτως κέρδος, είναι μόνον τιμητικό ηθικό αξίωμα και οι  κάτοχοί του δεν θεωρούνται ιδιοκτήτες της Μονής. Το κτητορικό δικαίωμα απονέμεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη, ο οποίος διορίζει ή παύει τούς κτήτορες από τα καθήκοντά των, αποδίδοντας ή αφαιρώντας αντίστοιχα από αυτούς το ηθικό τούτο αξίωμα.

Στην περίπτωση της Κεχριωνιώτισσας, κτήτορες ήσαν από αιώνων η οικογένεια των Ζακυθινών, η οποία είναι γνωστό ότι υπήρξε εκ των αρχικών κτητόρων. Αξιομνημόνευτο μέλος της ήταν ο Παπα - Διονύσης (Ιερομόναχος Διονύσιος Ζακυθινός), που απεβίωσε το 1891 και ευρίσκεται θαμμένος πίσω από το Ιερό τού Ναού της Παναγίας. Το μνήμα του υπέστη  μεγάλη ζημιά το 2014 από την πτώση υλικών από την στέγη τού Ιερού Ναού.

Πιο πρόσφατα, ας θυμηθούμε τον σταφιδέμπορο Αλεξάκη Ζακυθινό, άνθρωπο με κύρος, ιδιαιτέρως αγαπητό στο Ληξούρι, ο οποίος έζησε ως το 1940 και βεβαίως, τον διακεκριμένο Βυζαντινολόγο διεθνούς εμβέλειας, καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Διονύσιο Α. Ζακυθηνό, επίσης ενταφιασμένο στο κοιμητήρι της Ιεράς Μονής, πίσω από το Ιερό τού Ναού, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, τιμώντας τον τόπο της καταγωγής του.

Στην ευρύτερη οικογένεια των Ζακυθινών ανήκουν και ο Παναγής, πατέρας τού Παύλου Ζακυθινού και βεβαίως ο ίδιος ο Παύλος. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν στο παρελθόν εκπροσωπήσει την Ιερά Μονή με την ανωτέρω ιδιότητα του κτήτορος και διαχειριστού της, ως επί τόπου ευρισκόμενοι.

Ωστόσο ο Παύλος, ήδη από εικοσαετίας, όπως είναι γνωστό σε αρκετά μέλη της κοινωνίας του Ληξουριού, επιδιώκει την οικειοποίηση της περιουσίας της Ιεράς Μονής για λογαριασμό δικό του και της οικογένειάς του. Η πρώτη προσπάθειά του έγινε όταν εδήλωσε στο κτηματολόγιο του Ληξουρίου ως ιδιοκτησία του το κτήμα της Κεχριωνιώτισσας, εμβαδού περίπου 10 στρεμμάτων, αποσιωπώντας την ύπαρξη του Ιερού Ναού και του κοιμητηρίου μέσα στο κτήμα!

Ευτυχώς, η προσπάθεια αυτή απέτυχε τότε, καθώς η Επιτροπή του Κτηματολογίου έκρινε ότι πρόκειται για Ιερό Ναό, πράγμα εκτός συναλλαγής.

 Όμως ο Παύλος επανήλθε το 2019: κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς κατά του "Ιερού Ναού Υπεραγίας, αγνώστου διαμονής"(!) ζητώντας να διορθωθεί η κτηματολογική εγγραφή και να αναγνωρισθεί ο ίδιος  ως κύριος τού κτήματος της Μονής! Με την μεθόδευσή του να μην επιδοθεί πουθενά η αγωγή, καθώς εμφάνιζε την Μονή ως "αγνώστου διαμονής", επέτυχε η υπόθεση να εκδικασθεί ερήμην και την κέρδισε, όμως η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος έχει προσβάλει την πρωτοφανή αυτή απόφαση που θέτει την ύπαρξη της Ι. Μ. Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας σε μεγάλους κινδύνους.

Η Διοικούσα- Διαχεριστική Επιτροπή

          Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ   ΜΕΛΗ

Αρχιμ. Φώτιος Γαβριελάτος          Πρωτοπρ. π. Αθανάσιος Λυκούδης 

     Άγγελος Σ. Καμινάρης, Δικηγόρος 

          Νικόλαος Γερ. Ζακυνθινός, Αρχιτέκτων

              Ελένη Ζακυνθινού χήρα Αλεξίου Ζακυνθινού



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ