Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινητοποίηση και Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σάμης, λόγω της άφιξης νέων ανεμογεννητριών +video

 Από νωρίς σήμερα το πρωϊ Δημοτική Αρχή και πολίτες είναι ανάστατοι. Βρίσκονται στο πόδι από νωρίς και θα συνεχίσουν και όλο το βράδυ, εκεί στο λιμάνι της Σάμης.

Λόγος; Η άφιξη του πλοίου που μετέφερε στο νησί μας, νέες ανεμογεννήτριες.

Νέο αιολικό πάρκο εν όψη, σε μιά εποχή που οι Κεφαλονίτες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. 

Ένας μεσογειακός κυκλώνας έφερε τα πάνω-κάτω και σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες μελέτες, τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, τα στραβά μάτια που έκαναν Μηχανικοί και Νομικά πρόσωπα, τα φερτά υλικά από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα της Κεφαλονιάς, έθαψαν κόσμο και περιουσίες, γκρέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, όσες κράτησε ο "ιανός", όσα φτιάχτηκαν μετά από κόπο και στέρηση.

Με μπόλικο θράσος, μόλις δυό βδομάδες μετά το σαρωτικό πέρασμα του "Ιανού" και μάλιστα σε έναν Νομό που έχει χαρακτηριστεί "εκτάκτου ανάγκης" οι μεγαλοκαρχαρίες, οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων, συνεχίζουν να χτυπούν αλύπητα τους πλημμυροπαθείς, στέλνοντας νέες ανεμογεννήτριες.

Δεν υπάρχουν λόγια.....

Μόνο έργα! Κι αυτή την φορά , αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή η Δημοτική Αρχή, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας.

Η Περιφέρεια απούσα σήμερα από την κινητοποίηση και από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.....

Ο Βουλευτής ακόμα μιά φορά, απών....

Μηχανικοί-Πολεοδόμοι-Τεχνικές Υπηρεσίες- τέως Νομάρχες και Δημάρχοι που έφεραν τον Καραβόμυλο, την Πύλαρο σε αυτήν, την σημερινή κατάσταση, απόντες.....

Και ακόμα αναζητάτε τις ευθύνες;;;;

Να αποδοθούν ευθύνες, να ασκηθούν επιτέλους διώξεις, να διεκδικήσει ο Δήμος και να οχυρώσει με μελέτες και έργα σοβαρά τον τόπο.

Να ανοιχτούν τα ρέματα και να μην ανεχτούν απλά, την τοποθέτηση ενός αγωγού όμβριων υδάτων. 

Αύριο, τις 9 το πρωϊ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμης θα ενημερώσει και θα καταθέσει στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ανάλογο Ψήφισμα με το οποίο θα ζητάει την απομάκρυνση και ανάκληση αδειών για εγκατασταση νέου αιολικού πάρκου.

Ο Δήμος Ληξουρίου, ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο κ. Μαντζουράτος της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμμετείχαν στην σημερινή κινητοποίηση και στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Σάμης, στηρίζοντας τους. Εκδίδοντας μάλιστα το κάτωθι ψήφισμα συμπαράστασης στον Δήμο Σάμης


ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ληξουρίου με την αριθ. 189/2020 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Συμφωνούμε απολύτως με τις θέσεις που εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης στο ψήφισμά του το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σάμης δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμιά πρόσδεση φορτηγών για εκφόρτωση ανεμογεννητριών στο Δήμο μας.

Θεωρούμε εγκληματική ασέβεια να βρίσκεται εντός των Λιμένων μας μετά από το μέγεθος της καταστροφής που βιώνουμε από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι η ύπαρξη των ανεμογεννητριών στο Δήμο μας φέρει μεγάλη ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε.

Τα εγκλήματα του παρελθόντος δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν». 

  Συντασσόμαστε με τον αγώνα του Δήμου Σάμης για την αποτροπή της εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. 

Συμφωνούμε με την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή έχει συντείνει σε μεγάλο βαθμό στις επανειλημμένες καταστροφές που έχουν συμβεί στην περιοχή. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι Δ.Σ. κ.κ. Μαντζουράτος, Δαμουλιάνος, Καπάτος, Φαρακλός και Συνοδινός – Βαλλιάνος μειοψήφισαν στηρίζοντας τις θέσεις και το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Η Λαϊκή συσπείρωση σε όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς δηλώνει παρών από το πρωί στο λιμάνι της Σάμης για να αποτραπεί το ξεφόρτωμα των νέων ανεμογεννητριών στο νησί μας,  που αποδεδειγμένα πλέον ευθύνονται για τις πλημμύρες και την περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί μας. 

Αποτελεί μέγιστη  υποκρισία σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου και οι άλλες Δημοτικές αρχές του νομού να συμπαραστέκονται τάχα στο Δήμο Σάμης  διατεινόμενες  ότι  είναι «κατά της άφιξης και της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στο Δήμο τους», όταν όλοι μαζί οι εκπρόσωποί τους (μαζί και του Δήμου Σάμης) στο Λιμενικό Ταμείο ψήφισαν τον ελλιμενισμό του συγκεκριμένου πλοίου, προκειμένου να ξεφορτώσει τις νέες ανεμογεννήτριες . Η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν της Λαϊκής Συσπείρωσης που ο εκπρόσωπός της κατήγγειλε το γεγονός Δημόσια. 

Οι εκ των υστέρων αντιδράσεις είναι προσχηματικές και υποκριτικές αφού έχουν συμφωνήσει όλες οι αστικές δυνάμεις ως κυβερνήσεις και ως τοπικές αρχές στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών μέχρι και  50%  εδαφικής κάλυψης της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας σε κάποιες περιοχές του νησιού.

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και συμπαρατασσόμαστε  με το κίνημα του λαού που ξεσηκώνεται ενάντια στις νέες  εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και  τον καλούμε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του χωρίς να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όλες τις Δημοτικές Αρχές. Αυτές έχουν κάνει την επιλογή τους,  αφού  έχουν αποδεχτεί και υλοποιούν μέχρι κεραίας το αφήγημα και την πολιτική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης που τσακίζει το λαό και το περιβάλλον για τα κέρδη της. Είναι προφανές ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόσφατες πλημμύρες θα είχαν την γνώμη των εκπροσώπων τους στο Λιμενικό ταμείο.

Η λαϊκή συσπείρωση θα είναι συνεχώς στο λιμάνι και παντού για να αποτραπεί το νέο έγκλημα. 

Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο προτεινόμενο ψήφισμα και προβάλλοντας την παρακάνω δική μας θέση ως ψήφισμα.

Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο με τις νέες ανεμογεννήτριες

Να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί

Να αποκαθηλωθούν τώρα όσα αιολικά πάρκα είναι η αιτία να πνίγονται οι κάτοικοι των νησιών μας και να γίνουν έργα υποδομής αποκατάστασης των δρόμων του νερού που θα εξασφαλίζουν από νέες πλημμύρες

Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα  από πάνω προς τα κάτω με όσο κόστος απαιτούν.

Να υπάρξει ολοκληρωμένος κεντρικός σχεδιασμός από ενιαίο κρατικό φορέα για την παραγωγή της ενέργειας με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές του κεφαλαίου.  

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου



Ακολουθεί το βίντεο από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμης

Αριστέα Χαριτάτου












































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ