Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Π.Πετράτος για την απώλεια του Τηλέμαχου της Ιθάκης

 Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

          Με τον Τηλέμαχο είναι παλιά η σχέση μας. Από τα φοιτητικά μας χρόνια – Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας». Για μια σύντομη περίοδο βρεθήκαμε να υπηρετούμε μαζί στον Έβρο τη στρατιωτική μας θητεία. Και στη συνέχεια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. 

          Νέος, τότε, ανήσυχος αλλά και δημιουργικός. Σοβαρή η διαδρομή του στη δημοσιογραφία. Με τον «Ίθακο» ανέδειξε προβλήματα και θέματα της Ιθάκης, με το «Μώλυ» πρόσωπα και γεγονότα της Ιθάκης - και σ’ εκείνα τα κείμενα ακόμη και σήμερα ανατρέχουμε – και, τέλος, με το Ithacanews μας κρατούσε ενήμερους αλλά και σε συνεχή εγρήγορση.

          Αγαπούσε τον Τόπο του. Ήταν ερωτευμένος με την Ιθάκη του. Τη γνοιαζόταν πολύ. Και μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης υπηρέτησε τον Τόπο και τους Συμπολίτες του και με ποικίλους τρόπους έκανε το καλύτερο δυνατό για την Ιθάκη του. Αλλά και όταν «ιδιώτευσε», δε σταμάτησε να νιώθει και να δρα ως ενεργός πολίτης με στόχο την προσφορά. 

         Τον θυμάμαι ως δήμαρχο, που είχε το άγχος, αν θα προλάβει να κάνει όλα, όσα είχε σκεφτεί και σχεδιάσει. Πολύ είχε χαρεί με το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο. Ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση, όταν τελικά πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για τον Ιθακήσιο πρωτοσοσιαλιστή Πλάτωνα Δρακούλη.

           Και πνευματικός άνθρωπος ήταν ο Τηλέμαχος. Η ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, η συμμετοχή του σε μορφωτικούς συλλόγους, οι ποιητικές του συλλογές, οι εκδοτικές του απόπειρες, η αποτελεσματική εμπλοκή του σε εκδόσεις έργων Ιθακησίων συμπολιτών του, παλαιότερων και σύγχρονων, τον κατατάσσουν στον κύκλο των πνευματικών ανθρώπων. Οι συλλογές του – καθώς μια επιπλέον ιδιότητα του Τηλέμαχου ήταν εκείνη του συλλέκτη – παραμένουν σημαντικότατες και πρωτότυπες. 

          Τον διέκρινε η ευγένεια, η πραότητα, η αξιοπρέπεια. Εγκάρδιος και γελαστός – μαζί με τα χείλη του γελούσε και το μουστάκι του… Το ήθος του, η πνευματική του καλλιέργεια, η συνεχής ενημέρωσή του στα πολιτικά και τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της χώρας μας τον έκαναν ξεχωριστό. 

          Αρκετές φορές συνεργαστήκαμε, πολλές φορές βρεθήκαμε είτε στην Αθήνα, είτε στο Θιάκι, είτε στο Αργοστόλι και ανταλλάξαμε ιδέες και βιβλία. Αξιολογότατη η βιβλιοθήκη του – μοναδική, θα έλεγα, στο είδος της - αξιοπρόσεκτες οι συλλογές του. Μου είχε εμπιστευτεί και είχαμε φιλοξενήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Αργοστολιού τη συλλογή των μελανοδοχείων του σε μια από τις Εκθέσεις Βιβλίου, που κάποτε πραγματοποιούσε το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο και αργότερα το 2ο Γενικό Λύκειο του Αργοστολιού.          

          Τελευταία, ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο – μια βδομάδα πριν μας «φύγει». Αναζητούσα ένα άρθρο του 1914 για την Ιθάκη, που ήξερα πως το είχε. Η τελευταία του κουβέντα σ’ εκείνη την τηλεφωνική μας συνομιλία: «Όλα θα πάνε καλά. Μόλις επιστρέψω θα σου τηλεφωνήσω. Και μην ξεχάσεις να μου στείλεις τους τελευταίους τόμους του [ΙΑ΄] Πανιόνιου Συνεδρίου»…

          Φίλε Τηλέμαχε, δεν πρόλαβες να επιστρέψεις στο Θιάκι σου‧ μας αποχαιρέτησες από την Αθήνα. Πρόλαβες, όμως, και άφησες τη σφραγίδα σου στην Ιθάκη, κατέθεσες το όραμά σου, έγραψες τους στίχους σου… Μπορούσες, βέβαια, κι άλλα πολλά να προσφέρεις – και το ξέρουμε πολύ καλά. 

        Θα σε θυμόμαστε, θα σε μνημονεύουμε στις κοινωνικές μας συναθροίσεις, στις πνευματικές μας συνάξεις και στα πολιτιστικά μας συναπαντήματα. Και θα χαίρεσαι πολύ γι’ αυτό.



Αργοστόλι, 26 Οκτωβρίου 2020                                                            ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

          







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ