Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τελευταίο «ξάπλωμα» τση Ληξουριώτικης μαύρης σταφίδας

γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 Η Παλική, η δυτική χερσόνησος της Κεφαλονιά μας, από τους περασμένους αιώνες υπήρξε σπουδαίο κέντρο σταφιδικής παραγωγής. Στην εποχή μας, στις μέρες μας θα έλεγα καλύτερα, ελάττωσε κατά πολύ η παραγωγή αυτού του προϊόντος για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο, για να γράψει κανείς την ιστορία της  μαύρης σταφίδας στην Κεφαλονιά, ιδίως στην Παλική, που ήταν το κύριο προϊόν της περιοχής, θέλει πολλές σελίδες.

Στην παραγωγή της μαύρη σταφίδα στηρίζονταν  οι Παλικησιάνοι για να πληρώσουν τα χρέη της αγροτικής τους πορείας πάνω στη δύσκολη καλλιέργεια των αμπελιών της σταφίδας. Ολοχρονικά ήταν σε ετοιμότητα οι παραγωγοί της σταφίδας για τις δύσκολες και κοπιαστικές της εργασίες  που θέλουν τα αμπέλια της, για να σου δώσουν την καλή παραγωγή: Ξελάκκωμα, χαράκωμα, κουλούμωμα, κλάδεμα, σκάλισμα, κορφολόγημα, διβόλισμα,, στελάρωμα, ράντισμα δυο φορές και τρεις αν ήταν αναγκαίο, θειάφισμα και τις αρχές του Αυγούστου ο τρυγισμός, το άπλωμα, το ξέραμα, ξεκουμπούρωμα, ντριμώνισμα, σακκάρισμα και μεταφορά στον Α.Σ.Ο ή την έπαιρνε κάποιος έμπορας...
Βέβαια, υπάρχουν πολλές γραπτές μαρτυρίες και αναφορές στον παλιό τύπο για καταστροφή των αμπελιών της σταφίδας κι όχι μόνο, από τις καιρικές συνθήκες του Αυγούστου. Τότε η παραγωγή χανόταν και το πλήγμα για τον παραγωγό ήταν οικονομικά  αβάσταχτο.
 Ήταν Αύγουστος του 2007 που παρακολούθησα τον τελευταίο σημαντικό τρυγητό και το στρώσιμο της σταφίδας σε Ληξουριώτικο αλώνι. Από τότε χάθηκε αυτή η διαδικασία. Σταμάτησε οριστικά. Παρόλα αυτά γίνεται από ένα δυο άτομα, μια ελάχιστη θα έλεγα, πολύ μικρή παραγωγή σταφίδας, που καλύπτει οικογενειακή ανάγκη.
 Ακολουθεί το δρώμενο του τρυγητού της σταφίδας, όπως το παρακολούθησα, το  2007 σε ένα χώρο της Παλικής, κοντά στο Ληξούρι, όπου οι δυο αδελφοί, Διονύσης και Γεράσιμος του Νέστορος Μαρούλη (Ροδαίοι)  και κάποιοι συγγενείς τους πραγματοποίησαν «την τελευταία λαογραφική εικόνα» μιας τρυγικής σταφιδικής διαδικασίας που τη διατηρούσαν πάνω από 80 χρόνια ως οικογενειακή παράδοση και επαγγελματική δράση.
«Στου Γεννατά» κοντά στο Ληξούρι, λέγεται η τοποθεσία, που τα αλώνια ήταν ξυστά και καθαρά από μέρες, γιατί θα ακολουθούσε το τρύγημα της σταφίδας, που δίπλα σε αυτά σε στοίχιση τα αμπέλια της υπήρχαν.
Κόφες και καλάθια, τρίτσες και ψαθάκια και στα χέρια ένα κοφτερό μαχαίρι, τέσσερα άτομα μέσα στα στοιχισμένα ολοπράσινα σταφιδικά αμπέλια, τρυγούσαν. Μόλις γιόμιζε η κόφα ή το τελάρο, φορτωνόταν ο γάιδαρος, είτε από το Γεράσιμο ή το Διονύση Μαρούλη και κατευθυνόταν στα στενόμακρα αλώνια, όπου και την άπλωναν. Απλωμένη η σταφίδα στο αλώνι όλο και σούρωνε από του ήλιου και της ζέστης το κάψιμο και αποκολλιούνταν από το μίσχο της.

Μέρες μετά μαζεύτηκε από το αλώνι και όπως ήταν σε μεγάλα δοχεία σκεπασμένη, οι δύο αδελφοί  Μαρουλαίοι, Γεράσιμος και Διονύσης (Ροδαίοι), περίμεναν του αέρα το δυνατό φύσημα για να την κοσκινίσουν. Να καθαριστεί από τα περιττά και να ετοιμαστεί για το εμπόριο.

Υπέροχες λαογραφικές εικόνες που  χάθηκαν οριστικά. Πάνω από 80 χρόνια οι οικογένειες των δυο αδελφών, Διονυσίου και Γερασίμου Νέστορος Μαρούλη (Ροδαίοι)  διατηρούσαν της σταφίδας την καλλιέργεια. Είναι αλήθεια πως ελάχιστες τέτοιες καλλιέργειες και ασχολίες έχουν μένει στο τόπο μας και ευρύτερα στο νησί μας, απομεινάρια μιας μεγάλης παραγωγής που λίγες δεκαετίες πίσω διατηρείτο αρκετά καλά και κρατούσε την οικονομία σε καλό βαθμό.
Κλείνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά για τον τρυγητό της σταφίδας το 2007 από τους  Γεράσιμο και Διονύση Νἐστορος Μαρουλαίους- (Ροδαίους) και κάποιους συγγενείς τους, μεταφέρω το σονετικό  ποίημα του Γεράσιμου Χαραλάμπους Μοσχόπουλου, που γλαφυρά μιλάει για της σταφίδας τον καρπό και τις χάρες του.
Σταφίδα
Αφράτη, ζουμερή, γλυκειά σταφίδα
κοκκινωπή ή ξανθή σαν κεχριμπάρι,
θαρρώ, σαν σε θωρώ, πως του Ήλιου αχτίδα
η κάθε μια ρωγούλα σου έχει πάρει.

Και μοιάζει σαν κλωνί μαργαριτάρι,
σαν απ’ της Γης το αίμα αγνή ρανίδα:
τρανό του γεωργού είσαι σύ καμάρι,
εσύ’ σαι κι η χρυσή του μόνη ελπίδα:

Πως αγαπώ τ ’ ωραίο σου κρασάκι,
πού, -αιθἐριο νέκταρ-την καρδιά μου ευφραίνει
και διώχνει κάθε πίκρας το φαρμάκι.

Από το νου μου βγάνει κάθε μου έγνοια,
ω-!.. των Θεών  αμβροσία ευλογημένη!-
πουλέντα ή και μπομπότα σταφιδένια…

                                  Γ.Χ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ