Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Κορφολιά" - Μια μικρή μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αγνού παρθένου ελαιολαδου στον Καραβόμυλο

Η Ρόζα Καβαλλιεράτου μας ανοίγει τις πόρτες και μας ξεναγεί στην μικρή μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου των Αφών Στεφανάτου, στον Καραβόμυλο.

Μιά μονάδα που τα έχει όλα και ξεκίνησε την λειτουργία της τον χειμώνα 2018-2019. Μα πάνω απ' όλα παράγει και τυποποιεί τον χρυσό υγρό θησαυρό της Ελλάδας μας. Συγκεκριμμένα το ελαιόλαδο της Κεφαλονίτικης γης. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο. 
"Κορφολιά", αυτή είναι η επωνυμία που χαρακτηρίζει αυτήν την μονάδα παραγωγής.

Κορφολιά = Παραδοσιακή ονομασία ελιάς 





Πως ξεκίνησε όμως αυτή η μονάδα στον Καραβόμυλο;

Ελάχιστοι είναι οι Κεφαλονίτες, οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα παιδικά τους χρόνια στους κάμπους του όμορφο νησιού μας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα πει να στρώνεις πανιά και δίχτυα στην ρίζα και ολόγυρα, της ρίζας της ελιάς, για να μαζέψουν τον καρπό της. 
Από Σεπτέμβρη έως και Φλεβάρη, οι ελιές του νησιού, προσφέρουν τον καρπό τους.  

Ο Γιώργος και ο Γεράσιμος Στεφανάτος, δεν ανήκουν στους ολίγους. 

Γνωρίζουν και έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία για την αξία του υγρού θησαυρού που ακούει στο όνομα "αγνό παρθένο ελαιόλαδο".

Έχουν μεγαλώσει μέσα στα ελαιόδενδρα. Γνωρίζουν την γεύση αλλά και την οξύτητα του ελαιολαδου.

Έτσι λοιπόν, έχοντας γνώση, την ανάλογη εμπειρία, την αγάπη για τον τόπο, με σεβασμό συλλέγουν οι ίδιοι, από δικά τους ελαιόδενδρα και όχι μόνο, τον καρπό της ελιάς. 

Από Σεπτέμβριο έως και Μάρτη μαζεύουν ελιές, τις στέλνουν στο ελαιοτριβείο και κατόπιν εδώ στον Καραβόμυλο, σε αυτήν την μικρή πιστοποιημένη, με όλες τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιόλαδου, με την ανάλογη ένδειξη και τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με σαφήνεια, ακρίβεια στη συσκευασία ελαιόλαδου, μονάδα τυποποίησης, εμφιαλώνουν το ελαιόλαδο στην αγνή, παρθένα τους μορφή. 

Η πρώτη ύλη προέρχεται από τον ελαιώνα του κάθε παραγωγού, χωρίς να γίνονται προσμείξεις!!!

Αυτό άλλωστε διακρίνεται πεντακάθαρα στο χρώμα του ελαιόλαδου.

Η μονάδα τυποποίησης αποτελείται από τρία καζάνια. 


Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: 

Μαζεύουμε ελιά με τον παραδοσιακό τρόπο, δίνουμε τον καρπό στο ελαιοτριβείο, παίρνουμε το λάδι από το λιτρουβιό, φιλτράρουμε το λάδι, το βάζουμε στα καζάνια χωρητικότητας 2.000 lt το καθένα και μετά γίνεται η εμφιαλίωση. Μπαίνουν οι ετικέτες στα μπουκάλια με τις ανάλογες ενδείξεις και συσκευάζονται σε κιβώτια.

Με την ετικέτα "κορφολιά", με την ανάλογη ιστορική βαρύτητα, κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το νησί. 

Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 50 ml, των 100 ml και των 250 ml.

Θα το βρείτε στα Σούπερ Μάρκετ της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας, της Πυλάρου, στα ΑΒ Αργοστολίου και ΣΤΑΜΟΥΛΗ Αργοστολίου κ.ά και φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε για μιά ξενάγηση, δοκιμή και αγορά της "Κορφολιάς", την μονάδα στον Καραβόμυλο, μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες Γεράσιμο και Γιώργο Στεφανάτο (6977 809124).

Αριστέα Χαριτάτου









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...