Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Κορφολιά" - Μια μικρή μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αγνού παρθένου ελαιολαδου στον Καραβόμυλο

Η Ρόζα Καβαλλιεράτου μας ανοίγει τις πόρτες και μας ξεναγεί στην μικρή μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου των Αφών Στεφανάτου, στον Καραβόμυλο.

Μιά μονάδα που τα έχει όλα και ξεκίνησε την λειτουργία της τον χειμώνα 2018-2019. Μα πάνω απ' όλα παράγει και τυποποιεί τον χρυσό υγρό θησαυρό της Ελλάδας μας. Συγκεκριμμένα το ελαιόλαδο της Κεφαλονίτικης γης. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο. 
"Κορφολιά", αυτή είναι η επωνυμία που χαρακτηρίζει αυτήν την μονάδα παραγωγής.

Κορφολιά = Παραδοσιακή ονομασία ελιάς 





Πως ξεκίνησε όμως αυτή η μονάδα στον Καραβόμυλο;

Ελάχιστοι είναι οι Κεφαλονίτες, οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα παιδικά τους χρόνια στους κάμπους του όμορφο νησιού μας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα πει να στρώνεις πανιά και δίχτυα στην ρίζα και ολόγυρα, της ρίζας της ελιάς, για να μαζέψουν τον καρπό της. 
Από Σεπτέμβρη έως και Φλεβάρη, οι ελιές του νησιού, προσφέρουν τον καρπό τους.  

Ο Γιώργος και ο Γεράσιμος Στεφανάτος, δεν ανήκουν στους ολίγους. 

Γνωρίζουν και έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία για την αξία του υγρού θησαυρού που ακούει στο όνομα "αγνό παρθένο ελαιόλαδο".

Έχουν μεγαλώσει μέσα στα ελαιόδενδρα. Γνωρίζουν την γεύση αλλά και την οξύτητα του ελαιολαδου.

Έτσι λοιπόν, έχοντας γνώση, την ανάλογη εμπειρία, την αγάπη για τον τόπο, με σεβασμό συλλέγουν οι ίδιοι, από δικά τους ελαιόδενδρα και όχι μόνο, τον καρπό της ελιάς. 

Από Σεπτέμβριο έως και Μάρτη μαζεύουν ελιές, τις στέλνουν στο ελαιοτριβείο και κατόπιν εδώ στον Καραβόμυλο, σε αυτήν την μικρή πιστοποιημένη, με όλες τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιόλαδου, με την ανάλογη ένδειξη και τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με σαφήνεια, ακρίβεια στη συσκευασία ελαιόλαδου, μονάδα τυποποίησης, εμφιαλώνουν το ελαιόλαδο στην αγνή, παρθένα τους μορφή. 

Η πρώτη ύλη προέρχεται από τον ελαιώνα του κάθε παραγωγού, χωρίς να γίνονται προσμείξεις!!!

Αυτό άλλωστε διακρίνεται πεντακάθαρα στο χρώμα του ελαιόλαδου.

Η μονάδα τυποποίησης αποτελείται από τρία καζάνια. 


Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: 

Μαζεύουμε ελιά με τον παραδοσιακό τρόπο, δίνουμε τον καρπό στο ελαιοτριβείο, παίρνουμε το λάδι από το λιτρουβιό, φιλτράρουμε το λάδι, το βάζουμε στα καζάνια χωρητικότητας 2.000 lt το καθένα και μετά γίνεται η εμφιαλίωση. Μπαίνουν οι ετικέτες στα μπουκάλια με τις ανάλογες ενδείξεις και συσκευάζονται σε κιβώτια.

Με την ετικέτα "κορφολιά", με την ανάλογη ιστορική βαρύτητα, κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το νησί. 

Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 50 ml, των 100 ml και των 250 ml.

Θα το βρείτε στα Σούπερ Μάρκετ της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας, της Πυλάρου, στα ΑΒ Αργοστολίου και ΣΤΑΜΟΥΛΗ Αργοστολίου κ.ά και φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε για μιά ξενάγηση, δοκιμή και αγορά της "Κορφολιάς", την μονάδα στον Καραβόμυλο, μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες Γεράσιμο και Γιώργο Στεφανάτο (6977 809124).

Αριστέα Χαριτάτου









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους...

Ο ωραιότερος αποκριάτικος χορός στο Ορφανοτροφείο "ο Σωτήρ"

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Διοίκηση του Ορφανοτροφείου Κεφαλονιάς "ο Σωτήρ", πραγματοποίησε τον Αποκριάτικο χορό της και πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό. Χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν με πολύ κομφετί, δοκίμασαν τον πλούσιο μπουφέ και μοίρασαν απλόχερα χαμόγελα και αγκαλιές. Η Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου κα Βέρα Ζερβού έχοντας στο πλευρό της τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, την Διευθύντρια και τους υπαλλήλους του Ορφανοτροφείου, καλοσώρισε τους παρευρικομενους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επαγγελματίες και τους Συλλόγους που με χορηγίες τους, βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί και αυτός ο χορός των παιδιών. Στις μουσικές επιλογές ο Αχιλλέας Θωμάτος. ...και επειδή οι απόκριες συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις είναι πολλές....Καλό ξεφάντωμα ! Από τα ΜΜΕ παρευρέθηκαν: LIXOURI.GR , Kefalonianews, Kefalonias, Kefalonitis