Η Ρόζα Καβαλλιεράτου μας ανοίγει τις πόρτες και μας ξεναγεί στην μικρή μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου των Αφών Στεφανάτου, στον Καραβόμυλο.
Μιά μονάδα που τα έχει όλα και ξεκίνησε την λειτουργία της τον χειμώνα 2018-2019. Μα πάνω απ' όλα παράγει και τυποποιεί τον χρυσό υγρό θησαυρό της Ελλάδας μας. Συγκεκριμμένα το ελαιόλαδο της Κεφαλονίτικης γης. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
"Κορφολιά", αυτή είναι η επωνυμία που χαρακτηρίζει αυτήν την μονάδα παραγωγής.
Κορφολιά = Παραδοσιακή ονομασία ελιάς
Πως ξεκίνησε όμως αυτή η μονάδα στον Καραβόμυλο;
Από Σεπτέμβρη έως και Φλεβάρη, οι ελιές του νησιού, προσφέρουν τον καρπό τους.
Ο Γιώργος και ο Γεράσιμος Στεφανάτος, δεν ανήκουν στους ολίγους.
Γνωρίζουν και έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία για την αξία του υγρού θησαυρού που ακούει στο όνομα "αγνό παρθένο ελαιόλαδο".
Έχουν μεγαλώσει μέσα στα ελαιόδενδρα. Γνωρίζουν την γεύση αλλά και την οξύτητα του ελαιολαδου.
Έτσι λοιπόν, έχοντας γνώση, την ανάλογη εμπειρία, την αγάπη για τον τόπο, με σεβασμό συλλέγουν οι ίδιοι, από δικά τους ελαιόδενδρα και όχι μόνο, τον καρπό της ελιάς.
Από Σεπτέμβριο έως και Μάρτη μαζεύουν ελιές, τις στέλνουν στο ελαιοτριβείο και κατόπιν εδώ στον Καραβόμυλο, σε αυτήν την μικρή πιστοποιημένη, με όλες τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιόλαδου, με την ανάλογη ένδειξη και τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με σαφήνεια, ακρίβεια στη συσκευασία ελαιόλαδου, μονάδα τυποποίησης, εμφιαλώνουν το ελαιόλαδο στην αγνή, παρθένα τους μορφή.
Η πρώτη ύλη προέρχεται από τον ελαιώνα του κάθε παραγωγού, χωρίς να γίνονται προσμείξεις!!!
Αυτό άλλωστε διακρίνεται πεντακάθαρα στο χρώμα του ελαιόλαδου.
Η μονάδα τυποποίησης αποτελείται από τρία καζάνια.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι:
Μαζεύουμε ελιά με τον παραδοσιακό τρόπο, δίνουμε τον καρπό στο ελαιοτριβείο, παίρνουμε το λάδι από το λιτρουβιό, φιλτράρουμε το λάδι, το βάζουμε στα καζάνια χωρητικότητας 2.000 lt το καθένα και μετά γίνεται η εμφιαλίωση. Μπαίνουν οι ετικέτες στα μπουκάλια με τις ανάλογες ενδείξεις και συσκευάζονται σε κιβώτια.
Με την ετικέτα "κορφολιά", με την ανάλογη ιστορική βαρύτητα, κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το νησί.
Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 50 ml, των 100 ml και των 250 ml.
Θα το βρείτε στα Σούπερ Μάρκετ της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας, της Πυλάρου, στα ΑΒ Αργοστολίου και ΣΤΑΜΟΥΛΗ Αργοστολίου κ.ά και φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε για μιά ξενάγηση, δοκιμή και αγορά της "Κορφολιάς", την μονάδα στον Καραβόμυλο, μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες Γεράσιμο και Γιώργο Στεφανάτο (6977 809124).
Αριστέα Χαριτάτου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου