Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναυτικό Μουσείο Σάμης | Ένα όνειρο ζωής υλοποιήθηκε +VIDEOδηλώσεις

Ένας απόφοιτος της θρυλικής Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής (ΒΕΣ) Ληξουρίου, μετά από δεκαετίες καταφέρνει να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής. Η αγάπη του για την ναυτοσύνη τον οδήγησε σε ταξίδια μακρινά, μέσα από την θέση του μηχανικού σε διάφορα πλοία. Τριάντα χρόνια αφιέρωσε στις θάλασσες ασκώντας το προαναφερόμενο επάγγελμα.
Ήρθε, κάποτε η ώρα, ο κυρ Σωτήρης Μαρκέτος, να επιστρέψει στον τόπο όπου μεγάλωσε, στον τόπο που γεννήθηκε η αγάπη του για την θάλασσα.




"Όταν τέλειωσε το σχολείο, σπούδασε στην Βαλλιάννειο Επαγγελματική Σχολή στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Ήταν τόσο μεγάλο το ταλέντο του στο σχέδιο που οι καθηγητές του έστειλαν ένα δείγμα της δουλειάς του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αγγλία, απ' όπου του πρότειναν να σπουδάσει εκεί με υποτροφεία, ναυπηγική. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του, δεν κατέστη ποτέ εφικτό και έτσι αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε σε πλοίο με την ειδικότητα του μηχανικού.
Υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια τη ελληνική ναυτιλία. Βιώματα, εμπειρίες, ακραίες συνθήκες, ατελειώτες θάλασσες παράλληλα με έναν "έρωτα" που δεν σταμάτησε ποτέ να τον συνεπαίρνει. Στις άδειές του, θα τον πετύχαινες πάντοτε όλο και κάτι να σχεδίαζε, όλο και κάποια βάρκα να έφτιαχνε."

Αρχίζει σιγά σιγά να στριφογυρνάει μιά ιδέα. Μιά ιδέα που τον οδήγησε σε ακόμα περισσότερα σχέδια πλοίων, μιά ιδέα όπου σήμερα τον οδήγησε σε μιά διαφορετική πόρτα. Την πόρτα του δικού του Ναυτικού Μουσείου. 

Ενός Μουσείου γεμάτο από δικά του έργα. Ότι γνώρισε στα τριάντα χρόνια μπάρκου, τα αποτύπωσε αρχικά στα χαρτιά και αργότερα μετέτρεψε και εκτόνωσε αυτό το πάθος δημιουργικά, κατασκευάζοντας πλοία από ξύλο. Η λεπτομέρεια των έργων του, τα ατελείωτα δέκα χρόνια που ξόδεψε για να τα κατασκευάσει, αξίζουν επιβράβευση. 

Ένα όνειρο ζωής με την στήριξη της οικογένειάς του, της συζύγου του Πόπη και το γιου του Μάκη, το έκανε πραγματικότητα.


Η δημιουργία και λειτουργία ενός ιδιόκτητου Ναυτικού Μουσέιου Σάμης, είναι πλέον γεγονός.

Οι πόρτες άνοιξαν σήμερα το απόγευμα στο κοινό και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές!

Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την τελειότητα των έργων, την παραμικρή λεπτομέρεια την οποία έχει σκαλίσει, τα κατάρτια, τις τιμονιέρες, τις άγκυρες ακόμα και τα κανόνια.

Ο ίδιος ο κυρ Σωτήρης με καμάρι δεχόταν τα επαινετικά σχόλια του κόσμου. 

Υπήρξε μεγάλη προσέλευση από όλο το νησί μας, την σημερινή ημέρα των εγκαινίων.
μεταξύ των οποίων και πολλά πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμμένα πολλοί υποψήφιοι Δήμου-Περιφέρειας στις εκλογές της 26ης Μαϊου.

Όμως ξεχώρισαν οι "δικοί" τους άνθρωποι, οι τοπικοί παράγοντες της Σάμης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος ξανά στις εκλογές του Μαϊου κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, οι υποψήφιοι Δημάρχοι Σάμης κ. Στέλιος Σπαθής, κ. Μάκης Μονιάς, κ. Νίκος Αθανασάτος.

Κύριοι καλή επιτυχία στις εκλογές. Στην πράξη, όποιος από εσάς είναι ο νικητής, θέλουμε εμπράκτως να στηρίξετε την λειτουργία του (ιδιωτικού μεν, τεράστιας αξίας  δε, για την Ναυτοσύνη της Σάμης) Ναυτικού Μουσείου. Χωρίς κομματικές ταυτότητες, η επιτυχής λειτουργία του Μουσείου αυτού θα αυξήσει τον τουρισμό.


Συγχαίρουμε την οικογένεια Μαρκέτου για την ίδρυση και λειτουργία ενός Μνημείου  Ναυτοσύνης (δεν πρόκειται απλά για Μουσειακό χώρο). 

Στο τραγούδι ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Δημουλάς. Εξαιρετικός και ο μπουφές από Κεφαλονίτικο κέτερινγκ

Όσοι δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε σήμερα, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Μουσείο. Θα εντυπωσιαστείτε! 

Αριστέα Χαριτάτου  

Σημ. Να ευχαριστήσω την οικ. Μαρκέτου επειδή μου επέτρεψαν να φωτογραφίσω τα έργα αυτά. 





































































































































































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ