Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μας έφεραν τα άστρα και τον ήλιο στην γη.... Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο στο Ληξούρι +video

 

Μας έφεραν τα άστρα και τον ήλιο στην γη…. Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο στο Ληξούρι +video
Επεξεργασία |  | Διαγραφή | Προβολή
ArisTown-Peoples-eventsΑ’ Δημοτικό Σχολείο ΛηξουρίουΑριστέα ΧαριτάτουαστροφωτογραφίαΒ’ Δημοτικού ΣχολείουΘεοφάνης ΜατσόπουλοςΚλειστό Γυμναστήριο ΛηξουριουΚωνσταντίνος ΣακκάςΛηξουριμαθητεςΝικόλαος Ματσόπουλοςοπτικοακουστική διδακτική εμπειρίαπαιδιαΣχολείοΦορητό Ψηφιακό ΠλανητάριοΧρήστος Σακκάς
Χωρίς σχόλια
Δημοσιεύτηκε
18/02/2017 στις 12:23
324

Η Τσικνοπέμπτη στο Ληξούρι δεν περιλάμβανε μόνο ψησταριές, μεταμφιεσμένους και πάρτυ, αλλά και ένα καταπληκτικό ταξίδι στο σύμπαν μέσω του ψηφιακού πλανηταριου που μας έφερε τα άστρα και τον ήλιο, εδώ στα πόδια μας, στην γη.

Αυτο το οφείλουμε στους δυό Γιαννιώτες φίλους, τους κυρίους Κωνσταντίνο και Χρήστο Σακκά. Μετά από επικοινωνία με Σχολεία της Κεφαλονιάς, επισκέφτηκαν το νησί μας και ταξίδεψαν τους μαθητές εκτός πλανήτη γης! Ένα όμορφο, εντυπωσιακό ταξίδι μέσω ψηφιακής αποτυπωσης.

DSC_7070

Μέσω του ψηφιακού πλανηταρίου που τοποθέτησαν, αρχικά, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου και προσκάλεσαν τους μαθητές του Β' Δημοτικού Σχολείου για ένα υπέροχο ταξίδι στα άστρα. Η επόμενη ημέρα τους βρήκε στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, ενώ ακολούθησαν και σχολεία στο υπόλοιπο νησι.

Στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου είχαν στήσει ένα τηλεσκόπιο που μας έφερε σε απόσταση αναπνοής με τον ήλιο.... Πόσο εντυπωσιακός.

Στο παρκέ του μπάσκετ στήθηκε το πλανητάριο. Μιά εντυπωσιακή περιήγηση στα άστρα και στους γαλαξίες.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=DEOgtdgtu_Y[/embed]

Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα και τον κ.Χρήστο για την όμορφη αυτή παρουσίαση.

Να αναφέρουμε ότι η ομάδα του ψηφιακού πλανηταρίου είναι τετραμελής. Εκτός από τους κυρίους που προαναφέραμε, ανήκουν σε αυτήν και οι κύριοι Νικόλαος Ματσόπουλος και Θεοφάνης Ματσόπουλος. Επίσης ότι το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περισσότερα για το ψηφιακό πλανητάριο, το οποίο έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη και το οποίο έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες, θα βρείτε παρακάτω. Στον ιστότοπο τους θα παρακολουθήσετε και υπέροχα βιντεάκια με τα μυστικά του Σύμπαντος.

Αριστέα Χαριτάτου

[gallery size="medium" ids="7469,7474,7472,7471,7470"]

planetariumotg.gr

  • Ο Νικόλαος Ματσόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ναυπηγού Μηχανικού, Πτυχίου στις Φυσικές Επιστήμες (BSc), καθώς και δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Επικοινωνία της Επιστήμης (MSc) και την Εκπαίδευση (ΜΔΕ).

Την περίοδο 1973-1978 εργάστηκε ως άμισθος παρατηρητής στο Αστρονομικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ και ο 1979 εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του.

Από το 1995 έως και τη συνταξιοδότησή του το 2014 υπήρξε ο υπεύθυνος για τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάπτυξη του Κέντρου Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης)  στην Πεντέλη.

  • Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος εξειδικεύεται στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, στα 3D animation και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ για ψηφιακά πλανητάρια. Είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που έχει έδρα το Μόναχο και διαθέτει, στην έρημο της Atacama στην Χιλή, τα μεγαλύτερα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. Έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τα οποία προβάλλονται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Τα ντοκιμαντέρ  “From Earth To The Universe” και “The Hot and Energetic Universe” καθώς περισσότερα από 300 Video clip, time-lapses και 3D animation βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και διανέμονται δωρεάν με σκοπό την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό.             Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο αστεροσκοπείο του. Είναι ο πρώτος έλληνας που έχει συμμετάσχει σε επίσημη φωτογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην Χιλή. Συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall και το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Έχει παρουσιάσει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας: «Η Ελλάδα των Άστρων», «Μεταξύ Ουρανού και Γης», «Αρχαία Κόρινθος» στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Τέλος έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 παγκόσμια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας. 
  • Ο Κωνσταντίνος Σακκάς, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων.

Ασχολείται ενεργά με την αστρονομία από το 1999 διοργανώνοντας εκδηλώσεις και αστροπαρατηρήσεις σε σχολεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και κάνοντας συστηματικά παρουσιάσεις και μαθήματα αστρονομίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

  •  Ο Χρήστος  Σακκάς είναι  πολιτικός μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων (MSC Engineering project management) από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology). Από το 1999 ασχολείται με έργα Πολιτικού Μηχανικού.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vPCv3ziVE1g[/embed]

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360◦), σε ένα θόλο διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια οθόνης 57 m2. Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο μπορεί να ταξιδέψει σε ένα σχολείο, μουσείο, βιβλιοθήκη ή οποιοδήποτε χώρο (ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές), παρέχοντας μία υψηλής ποιότητας, επαγγελματική, συναρπαστική και διασκεδαστική υπηρεσία στο ευρύ κοινό. Η ανάπτυξή του στα σχολεία, ειδικά της επαρχίας, θα ανοίξει αυτόν τον τρόπο μάθησης για περισσότερα παιδιά, διδάσκοντας αστρονομία και συναφείς επιστήμες. Έτσι οι μαθητές είναι σε θέση να ανακαλύψουν τα μυστήρια του σύμπαντος χωρίς να αφήσουν το σχολείο τους, βιώνοντας μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. 

Διαδραστικός Χαρακτήρας

Παράλληλα με τις παραστάσεις, το βράδυ πραγματοποιείται παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπια ή παρατήρηση του Ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας (εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες), προσφέροντας άμεση επικοινωνία με το κοινό και κάνοντας τους μαθητές/θεατές να αισθανθούν σαν να είναι μέρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Τέλος το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ