Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχολείο Σεισμολογίας στο Ληξούρι | Τρίτη 14/6 και Τετάρτη 15/6 +VIDEO

 Με τους σημερινούς ομιλητές έκλεισε η δεύτερη ημέρα (και τρίτη ημέρα Ομιλιών καταξιωμένων Επιστημονων, καθώς το 4ήμερο πρόγραμμα ομιλιών έχει χωριστεί σε δυό μέρη και συγκεκριμμένα σε Συνέδριο Σεισμολογίας και Σχολείο Σεισμολογίας) του Σχολείου Σεισμολογίας. Έτσι λοιπόν, χτες και σήμερα, όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους όρους "σεισμός" "σεισμικά κύματα" "τσουνάμι" κλπ.

Χτες, Τρίτη το Σχολείο Σεισμολογίας επισκέφτηκαν μαθητές του Β' Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου με την Δασκάλα τους κα Μέμη Θεοτοκάτου, καθώς και η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Η χτεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον Δρ. Βασίλη Καραστάθη - Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής

- Τι είναι σεισμός. Τι σημαίνει επίκεντρο και τι ρήγμα. "Λίγο πολύ ξέρουμε που θα ξαναέχουμε σεισμούς" τόνισε "αν γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής".

- Που συμβαίνουν οι σεισμοί και ποια είναι τα ασφαλή μέρη στον πλανήτη

- Έκανε αναφορά στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας

- Τι είναι σεισμολογία τελικά; Είναι η επιστήμη που μελετά τους σεισμούς, την δομή της γης και τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από φυσικά και τεχνικά αίτια (π.χ. εξερεύνηση πετρελαίου).

Κατά την παρουσίαση του είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως έχουν εξελιχθεί οι σεισμογράφοι από το 1900 έως σήμερα.

- Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένοι 156 μόνιμοι σεισμογραφικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα τους οποίος παρακολουθεί καθημερινά το προσωπικό του Γ.Ι.

- Δεν μπορέις να καταλάβεις το μέγεθος ενός σεισμού από την ένταση. Το μέγεθος (ρίχτερ) προκύπτει από την ενέργεια και όχι από την ένταση που ξεσπά. Π.χ. στο υπερηχόγραφημα ενός εμβρύου κανείς δεν μετρά το βάρος του, αλλά τα χέρια, πόδια κλπ.

- Αναφορά στον Charlis Francis Richter (1900-1985) και πως μέτρησε το μέγεθος του σεισμού

"Αυτήν την στιγμή ξέρουμε πως είναι το εσωτερικό της γης με λεπτομέρεια και μην ξεχνάτε ότι η γνώση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση ενός σεισμού" τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Η δεύτερη στην σειρά Ομιλήτρια Δρ. Ιωάννα Παπούλια (τ. Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά την εκπροσώπησε ο κ. Σμπορας Σωτήρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό καθεστώς του Ελλαδικού χώρου, ενώ αργότερα ακολούθησαν ο Δρ Κ.Χουσιανίτης (Σεισμολόγος-Ερευνητής ΓΙ/ΕΑΑ) ο οποίος έκανε λόγο για τις βασικές αρχές Δορυφορικής Γεωδαισίας και ο Κεφαλονίτης καθηγ. Παύλος Δελλαδέτσιμας (Πολεοδόμος, Καθ. Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών) ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική προστασία στις νησιωτικές περιοχές.

 

Σήμερα, Τετάρτη, τον λόγο πήρε ο αγαπητός Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ερευνών ΓΙ ΕΑΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποιησης για σεισμούς και τσουνάμι. "Δεν κατέχουμε ακόμα την μέθοδο για να προβλέπουμε σεισμούς, αλλά υπάρχουν ρήγματα που ενεργοποιούνται ανά 100 χρόνια. Π.χ. στην Κεφαλονιά το 1767, 1867,1953)" διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομενους.

Ακολουθούν τα βιντεάκια από τις Ομιλίες των Καθηγητών...

 

Αύριο Πέμπτη το Συνέδριο κλείνει με 5 Ομιλητές.

Αριστέα Χαριτάτου













 










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...