Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχολείο Σεισμολογίας στο Ληξούρι | Τρίτη 14/6 και Τετάρτη 15/6 +VIDEO

 Με τους σημερινούς ομιλητές έκλεισε η δεύτερη ημέρα (και τρίτη ημέρα Ομιλιών καταξιωμένων Επιστημονων, καθώς το 4ήμερο πρόγραμμα ομιλιών έχει χωριστεί σε δυό μέρη και συγκεκριμμένα σε Συνέδριο Σεισμολογίας και Σχολείο Σεισμολογίας) του Σχολείου Σεισμολογίας. Έτσι λοιπόν, χτες και σήμερα, όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους όρους "σεισμός" "σεισμικά κύματα" "τσουνάμι" κλπ.

Χτες, Τρίτη το Σχολείο Σεισμολογίας επισκέφτηκαν μαθητές του Β' Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου με την Δασκάλα τους κα Μέμη Θεοτοκάτου, καθώς και η Διοίκηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Η χτεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον Δρ. Βασίλη Καραστάθη - Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής

- Τι είναι σεισμός. Τι σημαίνει επίκεντρο και τι ρήγμα. "Λίγο πολύ ξέρουμε που θα ξαναέχουμε σεισμούς" τόνισε "αν γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής".

- Που συμβαίνουν οι σεισμοί και ποια είναι τα ασφαλή μέρη στον πλανήτη

- Έκανε αναφορά στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας

- Τι είναι σεισμολογία τελικά; Είναι η επιστήμη που μελετά τους σεισμούς, την δομή της γης και τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από φυσικά και τεχνικά αίτια (π.χ. εξερεύνηση πετρελαίου).

Κατά την παρουσίαση του είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως έχουν εξελιχθεί οι σεισμογράφοι από το 1900 έως σήμερα.

- Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένοι 156 μόνιμοι σεισμογραφικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα τους οποίος παρακολουθεί καθημερινά το προσωπικό του Γ.Ι.

- Δεν μπορέις να καταλάβεις το μέγεθος ενός σεισμού από την ένταση. Το μέγεθος (ρίχτερ) προκύπτει από την ενέργεια και όχι από την ένταση που ξεσπά. Π.χ. στο υπερηχόγραφημα ενός εμβρύου κανείς δεν μετρά το βάρος του, αλλά τα χέρια, πόδια κλπ.

- Αναφορά στον Charlis Francis Richter (1900-1985) και πως μέτρησε το μέγεθος του σεισμού

"Αυτήν την στιγμή ξέρουμε πως είναι το εσωτερικό της γης με λεπτομέρεια και μην ξεχνάτε ότι η γνώση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση ενός σεισμού" τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Η δεύτερη στην σειρά Ομιλήτρια Δρ. Ιωάννα Παπούλια (τ. Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά την εκπροσώπησε ο κ. Σμπορας Σωτήρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό καθεστώς του Ελλαδικού χώρου, ενώ αργότερα ακολούθησαν ο Δρ Κ.Χουσιανίτης (Σεισμολόγος-Ερευνητής ΓΙ/ΕΑΑ) ο οποίος έκανε λόγο για τις βασικές αρχές Δορυφορικής Γεωδαισίας και ο Κεφαλονίτης καθηγ. Παύλος Δελλαδέτσιμας (Πολεοδόμος, Καθ. Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών) ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική προστασία στις νησιωτικές περιοχές.

 

Σήμερα, Τετάρτη, τον λόγο πήρε ο αγαπητός Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ερευνών ΓΙ ΕΑΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποιησης για σεισμούς και τσουνάμι. "Δεν κατέχουμε ακόμα την μέθοδο για να προβλέπουμε σεισμούς, αλλά υπάρχουν ρήγματα που ενεργοποιούνται ανά 100 χρόνια. Π.χ. στην Κεφαλονιά το 1767, 1867,1953)" διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομενους.

Ακολουθούν τα βιντεάκια από τις Ομιλίες των Καθηγητών...

 

Αύριο Πέμπτη το Συνέδριο κλείνει με 5 Ομιλητές.

Αριστέα Χαριτάτου













 










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ