Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψηφιδωτό από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στα Βάτσα

 Στη θέση Βάτσα της Παλλικής, με τον ομώνυμο γραφικό όρμο και παραλία, όπου βρισκόταν ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα σήμερα, κι επί των ερειπίων του, είναι χτισμένη η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου.

Τα Βάτσα ήταν ο τελευταίος σταθμός των ναυτικών, πριν από το ταξίδι για την Ιταλία.
Για το λόγο αυτό υπήρχε και ο αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, όπου οι ναυτικοί επικαλούνταν την βοήθεια του θεού των θαλασσών για ήρεμες και καλοτάξιδες θάλασσες πριν το μακρύ ταξίδι τους για τις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Το σωζόμενο ψηφιδωτό χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή κατά τον αρχαιολόγο Π. Καλλιγά είναι του 2ου π.Χ. αιώνα....
Όπως, αντιλαμβάνεστε, τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Επί των ερειπίων του ναού του Ποσειδώνα, θεού των θαλασσών και προστάτη των ναυτικών, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, κτίσθηκε ο ναός του Αγ. Νικολάου, Αγίου των θαλασσών και προστάτη επίσης των ναυτικών!
Αντιλαμβάνετε επίσης κάποιος, τη σπουδαιότητα του αρχαίου «Λιμένα» που θα υπήρχε στη περιοχή, για την προετοιμασία πριν το μακρύ ταξίδι!
Δυστυχώς όμως, για ακόμη μία φορά, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ΑΠΟΥΣΑ, ως αναφορά την εκδήλωση ενεργειών για Αρχαιολογική Έρευνα, τόσον στην ευρύτερη περιοχή των Βάτσων, όσο και για Ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες, πρός εντοπισμό του αρχαίου Λιμένα!

Gerasimos Valsamis

 

Η περιοχή λέγεται Βάλτσα και είχε ανασκαφεί μερικώς από τον Μαρινάτο, ο οποίος βρήκε και το ψηφιδωτά της ανάρτησης. Είναι κοντά στην εκκλησία εντός ιδιόκτητου αγρού. Επίσης, σύμφωνα με νεώτερες μελέτες και κατά ορισμένους μελετητές, δεν πρόκειται για ναό αλλά για έπαυλη όπως αυτής της Σκάλας ή της Αγ. Ευφημίας. η ανασκαφή του Μαρινάτου δημοσιεύθηκε στην Αρχαιολογική Εφημερίδα του 1932. Αυτός χρονολόγησε και το ψηφιδωτό στον 2ο μ.Χ. αι.

Ἑλένη Παπαφλωράτου 

 

Πηγη: porosnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ...

Το έκθεμα του Απριλίου στην Ιακωβάτειο είναι ένα Τετραευάγγελο του 15ου-16ου αιώνα

  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ           Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τον Πέτρο Πετράτο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Τετραευάγγελο του 15 ου -16 ου αιώνα. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr   Τετραευάγγελο, 15 ος -16 ος αιώνας           Στο μουσειακό τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτίθεται ένα από τα σπάνια χειρόγραφα που έχουν διασωθεί στον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό Τετραευάγγελο  του 15 ου -16 ου αιώνα (το Τετραευάγγελο Γ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης), το οποίο κοσμείται με μικρογραφίες των Ευαγγελιστών, επίτιτλα και αρχικά γράμματα στην αρχή κάθε Ευαγγελίου.           Περιέχει 336 φύλλα, διαστάσεων 19x14 εκ. Πολλά από τα φύλλα αυτά φέρου...

Θραύση έκαναν οι "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αν.Θωμά

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Μιά χώρα προχωρά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι "Εκκλησιάζουσες", μιά πολιτική κωμωδία, ένα από τα τελευταία έργα του Αριστοφάνη, βάζει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες και δίνειο σε αυτές την διακυβέρνηση της πόλης. Η μοναδική λύση για να σταθεί μιά πόλη στα πόδια της είναι η επιτακτική αλλαγή στην πολιτικοκοινωνική της κατάσταση. Η Αναστασία Θωμά και η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της, επέλεξε να παρουσιάσει την νέα της σκηνοθεσία μιά μέρα πριν τις εθνικές εκλογές.... Τυχαίο; Καθόλου ! Η Αναστασία Θωμά αναφέρει "Θεωρώντας την Αριστοφανική κωμωδία ως ένα απαντητικό εγχείρημα, επέλεξα η σκηνοθετική μου προσέγγιση να κρατήσει κάποια στοιχεία διαχρονικά, συνδυάζοντας τα με μία πιο σύγχρονη ματιά. Κρατήθηκε για παράδειγμα, στην αρχαία γλώσσα η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί και αποτελείται από 172 γράμματα. μετατράπηκαν όμως κάποια αρχαία ονόματα σε σύγχρονα, θέλοντας να καυτηριασ...