Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψηφιδωτό από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στα Βάτσα

 Στη θέση Βάτσα της Παλλικής, με τον ομώνυμο γραφικό όρμο και παραλία, όπου βρισκόταν ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα σήμερα, κι επί των ερειπίων του, είναι χτισμένη η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου.

Τα Βάτσα ήταν ο τελευταίος σταθμός των ναυτικών, πριν από το ταξίδι για την Ιταλία.
Για το λόγο αυτό υπήρχε και ο αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, όπου οι ναυτικοί επικαλούνταν την βοήθεια του θεού των θαλασσών για ήρεμες και καλοτάξιδες θάλασσες πριν το μακρύ ταξίδι τους για τις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Το σωζόμενο ψηφιδωτό χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή κατά τον αρχαιολόγο Π. Καλλιγά είναι του 2ου π.Χ. αιώνα....
Όπως, αντιλαμβάνεστε, τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Επί των ερειπίων του ναού του Ποσειδώνα, θεού των θαλασσών και προστάτη των ναυτικών, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, κτίσθηκε ο ναός του Αγ. Νικολάου, Αγίου των θαλασσών και προστάτη επίσης των ναυτικών!
Αντιλαμβάνετε επίσης κάποιος, τη σπουδαιότητα του αρχαίου «Λιμένα» που θα υπήρχε στη περιοχή, για την προετοιμασία πριν το μακρύ ταξίδι!
Δυστυχώς όμως, για ακόμη μία φορά, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ΑΠΟΥΣΑ, ως αναφορά την εκδήλωση ενεργειών για Αρχαιολογική Έρευνα, τόσον στην ευρύτερη περιοχή των Βάτσων, όσο και για Ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες, πρός εντοπισμό του αρχαίου Λιμένα!

Gerasimos Valsamis

 

Η περιοχή λέγεται Βάλτσα και είχε ανασκαφεί μερικώς από τον Μαρινάτο, ο οποίος βρήκε και το ψηφιδωτά της ανάρτησης. Είναι κοντά στην εκκλησία εντός ιδιόκτητου αγρού. Επίσης, σύμφωνα με νεώτερες μελέτες και κατά ορισμένους μελετητές, δεν πρόκειται για ναό αλλά για έπαυλη όπως αυτής της Σκάλας ή της Αγ. Ευφημίας. η ανασκαφή του Μαρινάτου δημοσιεύθηκε στην Αρχαιολογική Εφημερίδα του 1932. Αυτός χρονολόγησε και το ψηφιδωτό στον 2ο μ.Χ. αι.

Ἑλένη Παπαφλωράτου 

 

Πηγη: porosnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Δ.Σ. Δήμου Ληξουρίου για τις Εργατικές Κατοικίες

Εργατικές κατοικίες και Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα ήταν τα δυό θέματα που απασχόλησαν για περισσότερες από 4 ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, χτες βράδυ. Μεγάλη η προσέλευση τόσο των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών, όσο και των Αθεριάνων που περιμένουν να βρουν λύση στα προβλήματα τους. Σε αυτήν την ανάρτηση θα αναφέρουμε μόνο για τις εργατικές κατοικίες.... Με τον Διονύση Αραβαντινό να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή, ότι 4 μήνες είναι πολύς χρόνος για να μελετηθεί και να συζητηθεί το μείζον θέμα των Εργατικών Κατοικιών. Επί 6 χρόνια, περιμένουμε να δούμε αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης, ποιός είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των κόκκινων κτηρίων των Εργατικών κατοικιών, κλπ, συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. "Ο νεοεκλεγέντας Βουλευτής θα έπρεπε σήμερα να είναι εδώ. Θα έπρεπε να έχει γίνει μιά συνάντηση με όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργατικών. 38 από τις 54 κατοικίες είναι υπό κατεδ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020

Το φαίνεσθαι και το είναι της απορροφητικότητας!! Η μάχη των εντυπώσεων και των αντιπαραθέσεων περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Επισκέψεις, συναντήσεις, φωτογραφήσεις,  μεταφέροντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του,το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή. Κρύβοντας ότι η ανυπαρξία, οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών έχουν να κάνουν με την πολιτική , βάση της οποίας οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο που κινείται ο προϋπολογισμός της Π.Ι.Ν. είναι προσδιορισμένο μέσα από  το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Κρύβοντας ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, ΕΕ και έχει προτεραιότητα, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Πολιτική που προχωράει ταχύτατα η ΝΔ, προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρ

Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς

    Ο Αλατισμένος Σταυρός της Λευτεριάς                                                 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  Αντιβούιζαν τα μεγάλα τουρκικά κανόνια για να πέσει το Μεσολόγγι στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή. Πλησίαζαν Χριστούγεννα του 1822… Το ζύγι ασύμμετρο στους δίσκους της ζυγαριάς. Μολύβι βαρύ και οπλισμού καμάρια, μισθοφόρους πεινασμένους και διψασμένους για σάρκα και αίμα, όλα τούτα ήταν λαμπερά κοσμήματα στρατοπέδου, υπογραμμισμένα με τουρκική σίγουρη βούλα, που την καμάρωνε και τα διαφέντευε η Τουρκιά. Μέσα στο Μικροάλωνο του Κόσμου, το Μεσολόγγι, ήταν όλα παραμερισμένα τα της ζωής μαργαριτάρια, όλα, με πρώτο το γάλα της μάνας και του ανήμπορου τη βοήθεια. Το Μεσολόγγι κρατούσε άμυνα με πέτρες και ξύλα ενάντια στους ανέμους της Τουρκιάς, κι ομοίαζε μικρή σταγόνα, πόκρυβε μεγάλη δύναμη. Το ξεσκλούδιον ρούχο των Μεσολογγιτών, γινόταν στη μάχη συμπαγές βελούδο, ασπρογάλανο, ωσάν της Σημαίας μας τα χρώματα.  Κι ήρθε ο ποιητής, καλεσμένος από Άνωθεν…, ο μεγάλος Διονύσ